Aproape 1.000 de copii din București, Cluj și Timișoara au participat luni, 19 octombrie, la Read Across the Globe Day, un eveniment internațional dedicat lecturii, care își propune să atragă atenția asupra problemei globale a analfabetismului.

Aproximativ un milliard de copii și adulți din toată lumea nu știu să citească sau să scrie. În plus, este de patru ori mai probabil ca un copil care nu citește fluent până în clasa a treia să abandoneze școala, in timp ce vocabularul unui copil de trei ani este un indicator al viitoarei sale abilități de a citi. Expunerea la lectură de la o vârstă cât mai fragedă le asigură copiilor drumul către alfabetizare (absolută și funcțională).

Luni, 19 octombrie 2015, organizații din întreaga lume și-au propus să mobilizeze mii de voluntari, educatori, învățători și profesori care să citească copiilor, încercând să doboare un record al celui mai mare număr de copii cărora li se citește de către adulți, în decurs de 24 de ore.

United Way a organizat evenimentul în România pentru aproape 1.000 de copii din București, Cluj și Timișoara, cu vârste între 6 și 14 ani. Aproape jumătate din aceștia provin din medii dezavantajate, susținuți de United Way în cadrul programelor pe care le desfășoară, în timp ce restul sunt copii din școli și grădinițe sau beneficiari ai altor organizații non-profit. În București și Cluj, evenimentul a implicat aproape 400 de copii provenind din aproape 15 programe susținute de United Way România. În Timișoara, proiectul a încurajat lectura în rândul a peste 600 de copii, printre care și copii provenind din familii defavorizate, din mediul rural, copii cu tulburări de auz și copii cu tulburări de vedere.

„Până în clasa a III-a copiii învață să citească. Ulterior, copiii citesc pentru a învăța. Cercetările arată clar că, dacă până la sfârșitul ciclului primar copiii nu citesc cursiv și cu înțeles, ei rămân în urmă și se descurajează, fapt care duce la absenteism școlar începând din ciclul gimnazial și apoi în liceu abandonează școala. Iar în România, aproape 50% din copiii testați PISA nu au capacitatea de a înțelege ceea ce citesc.

La Read Across the Globe Day, vrem să încurajăm copiii să facă din lectură o obișnuință în afara orelor de școală. Mai mult, încurajăm și părinții să își dedice din puținul timp liber acestei activități care, indirect, le poate îmbunătăţi propriilor copii șansele de reușită în viață”, declară Cristina Damian, Directorul Executiv al Fundației United Way România.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evenimentul a constat în sesiuni interactive de lectură, în care voluntarii au citit copiilor în întervalul orar 14:00 – 16:00, încurajându-i astfel pe cei mici să citească și în afara orelor de școală. Conform ultimei evaluări PISA (2012), România se află pe ultimele locuri la capitolul citire/ lectură, aproape 40% din totalul elevilor testați având rezultate slabe.

Din rolul său de organizator comunitar, United Way România a reunit în cadrul evenimentului peste 15 organizații non-profit, aproape 200 de voluntari din rândul unor companii partenere: Accenture, AROBS Transilvania Software, Continental Automotive, Deltatel, DLA Piper, Biroul de avocatură Hațegan, HP, ISDC, Luxoft, Metropolitan Life și Raiffeisen Bank, activitățile desfășurându-se în peste 20 de locații din București, Cluj și Timișoara. În Timișoara, evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parteneri în această inițiativă au mai fost Editura Litera, care a oferit o sponsorizare de 400 de cărți pentru copii participanți în București și Cluj-Napoca, precum și proiectul Cărțile pe Față și Radio România Cluj – pentru organizarea evenimentului la nivel local, în Cluj-Napoca. Mai mult, Read Across the Globe Day s-a bucurat de implicarea unor personalități ca Matteo, binecunoscutul artist, sau scriitorul Victor Miron, inițiatorul proiectului Cărțile pe Față.

12118626_846404752143377_6411566738514320929_n

Read Across the Globe Day este o inițiativă internațională la care s-a alăturat șiUnited Way Worldwide, cea mai mare fundație privată din lume. La nivel global, evenimentul își propune să doboare World Guiness Record pentru cel mai mare număr de copii cărora li se citește în decurs de 24 de ore, pentru a promova astfel cauza alfabetizării.

afis ragd