United Way România a demarat un nou parteneriat alături de Metropolitan Life, compania de asigurări de viață care face parte din MetLife, Inc., grupul de companii cunoscut la nivel global pentru asigurări de viață, planuri de pensii, beneficii pentru angajați și servicii de administrare a activelor. Prin acest parteneriat, Metropolitan Life a devenit unul dintre cei mai importanți donatori ai Fundației în 2015. Finanțarea acordată de Metropolitan Life si Fundația MetLife se ridică la aproximativ un sfert de million de euro și este alocată unor programe ce vizează incluziunea socio-profesională și independența financiară a tinerilor dezavantajați, dezvoltarea copiilor din centre de plasament, susținerea proiectelor sociale locale și a implicării comunitare. Metropolitan Life extinde astfel un parteneriat de tradiție cu rețeaua globală de organizații United Way, inițiat în urmă cu mai mulți ani în SUA și dezvoltat ulterior în alte aproape 10 locații din lume.

Colaborarea a inceput cu sprijinul pe care United Way România și Metropolitan Life îl acordă unui număr de 70 de copii din două centre de plasament din București : “Sf. Iosif” și “Pinocchio”, prin intermediul proiectului național “Ajungem Mari”. Timp de 7 luni, copiii cu vârste între 3 și 18 ani beneficiază de un program de educație intensivă: cursuri interactive și ateliere creative, ieșiri recreative, cursuri specializate, workshop-uri de educație financiară și coaching. În proiect sunt implicați peste 40 de voluntari din rândul angajaților companiei, aceștia luând parte săptămânal în activități de tutorat și mentorat. Proiectul este adaptat nevoilor copiilor din cele două centre și pune accent pe creșterea încrederii acestora în forțele proprii, pe formarea de abilități și pe transmiterea unor valori pentru o viață demnă și sănătoasă. Astfel, prin experiențe noi, încurajare constantă și expunere la noi modele, copiii sunt ajutați să depășească trauma abuzului sau a abandonului, lipsa de încredere în sine, crescându-și astfel șansele la un viitor mai bun, departe de pericolele străzii.

ajungemmari1Pe lângă această inițiativă, parteneriatul dintre United Way România și Metropolitan Life mai susține alte cinci ONG-uri sociale din comunități din țară, prin programul “Alături de tine”. În urma unei competiții prin care agențiile locale ale grupului de companii au fost încurajate să înscrie propuneri de proiecte, dezvoltate de ONG-uri în propriile comunități, cele mai bune cinci proiecte selectate au primit finanțare pentru implementare pe o perioadă de șase luni : “Învață-mă să zâmbesc!” (Constanța), “Rugby-ul te ascultă!” (Băicoi, jud. Prahova), “Parc Empatic” (Brașov), “Educația – un viitor mai sigur” (Iași) și “Școala e de partea ta!” (Bucov, jud. Prahova).

Un alt program susținut de United Way România cu ajutorul Metropolitan Life este “Atelierul Viitorului”, adresat tinerilor cu dizabilități proveniți din centre de plasament sau din familii foarte sărace. Programul își propune ca, prin activitățile din cadrul său, să sporească șansele de integrare ale acestora. Cei 17 tineri din programul „Atelierul Viitorului” vor beneficia de susținere în procesul de scolarizare și menținerea cunoștințelor acumulate, orientarea și integrarea profesională, consiliere vocațională, asigurarea unei mese calde, accesul la servicii medicale, terapie ocupațională, activități de dezvoltare a abilităților pentru o viață independentă și activități de socializare și integrare.

În 2016, United Way Romania va lansa cel mai amplu proiect sprijinit de Metropolitan Life: planul de intervenție colaborativă, dezvoltat pe durata a doi ani, își propune să sprijine cel puțin 500 de persoane din grupuri sociale extrem de vulnerabile să obțină un loc de muncă stabil și să devină adulți responsabili și independenți din punct de vedere financiar. Mobilizând ONG-uri, autorități, companii și voluntari din sectorul corporativ (inclusiv angajați ai Metropolitan Life), proiectul ce va fi lansat în 2016 în București și Timișoara vine să răspundă principalelor dificultăți care împiedică grupurile marginalizate să obțină stabilitatea financiară: formarea profesională și consilierea în carieră, acceptarea lor socială, accesul la oportunități de angajare, precum și la educație financiară. Beneficiarii proiectului vor fi selectați din rândul tinerilor dezavantajați, nevoiți să își susțină singuri familia (de exemplu, mame singure), al tinerilor provenind din centre de plasament sau din familii dezavantajate și din rândul persoanelor cu dizabilități.

În bazele aceluiași parteneriat, Fundația a făcut și o donație pentru ajutorarea victimelor tragediei de la Colectiv.