Crede că strălucirea din ochii celor pe care îi ajuți merită orice efort și că oamenii care nu știu să dăruiască sunt foarte săraci, oricât de bogați ar fi. Lidia Fați, unul dintre cei trei membri fondatori Dacris, trăiește conform filosofiei United Way – „donează, fii voluntar, acționează!” – încă dinainte de a se alătura cauzelor noastre și suntem onorați să o numărăm printre parteneri și prieteni.

A fost voluntar SMURD (și a făcut gardă săptămânal în Urgențe la Floreasca!), a susținut tineri fără posibilități să își poată continua studiile, a alergat pentru șansa la o viață decentă a bolnavilor în stadii terminale, a zugrăvit grădinițe din zone sărace din țară împreună cu copiii ei, a plantat mii de brazi alături de angajații Dacris și și-a donat timpul și experiența ca mentor pentru tinerii antreprenori.

Nu ne-a fost ușor să o convingem pe Lidia Fați să vorbească despre tot ajutorul pe care îl oferă United Way. Asemenea tuturor celor care se feresc să își facă din generozitate un capital de imagine, consideră că sunt alții care fac mult mai mult decât ea, fuge de cuvintele mari și redirecționează laudele către colegii ei și angajații Dacris, care, inspirați de exemplul familiei Fați, se implică în acțiuni de voluntariat în beneficiul copiilor sprijiniți de United Way, donează lunar o parte din salariu și susțin organizațiile sprijinite de UWRo, cumpărând de fiecare Paște, Crăciun și Mărțișor produse realizate de persoane vulnerabile.

Sunt 10 ani de când compania condusă de Lidia și Dan Fați susține programele United Way menite să îmbunătățească viețile copiilor, tinerilor, adulților și bătrânilor în dificultate. Dacris tipărește gratuit materialele organizației – peste 150.000 de broșuri, carduri de donație, rapoarte anuale și alte materiale de promovare ne-au ajutat să putem ajuta încă și mai multe persoane vulnerabile, de la an la an.

Din 2014, Lidia Fați face parte din consiliul de conducere al United Way. În plus, Lidia și Dan Fați sunt membri ai Societății Alexis de Tocqueville, contribuind în nume personal cu peste 10.000 de dolari anual la programele United Way.

Cea mai recentă dovadă de generozitate – dacă mai era nevoie de vreuna – a venit anul acesta, când Lidia Fați și-a donat ziua de naștere în beneficiul copiilor susținuți prin programele United Way. Donațiile adunate pe platforma Galantom, grație generozității Lidiei și a prietenilor ei, au atins pragul de 9.425 lei, bani care asigură 2 burse anuale pentru 2 copii din familii sărace, care au rezultate foarte bune la învățătură, o masă caldă zilnic, timp de o lună, pentru 11 copii vulnerabili, activități educative timp de 3 luni pentru 2 copii spitalizați și celebrarea zilei de naștere pentru copiii născuți în lunile aprilie și martie și sprijiniți prin programele United Way la Centrul de zi Casa Florian.

Sunt 10 ani de când Dacris susține United Way România. Cum a început relația cu United Way?

Acum 10 ani, Cristina (n.r. Cristina Damian, Director Executiv United Way România) l-a convins pe Dan să facem pentru United Way materiale tipărite. Și așa, treptat, am aflat ce face United Way, de ce face ceea ce face, cum face. Am continuat să realizăm aceste tipărituri, în mod gratuit, până în ziua de azi. Tot ce se tipărește pentru United Way se tipărește la Dacris. Ca donații sau susținere de proiecte facem asta de mult timp. În 94-95 – când în România erau foarte puține ONG-uri și se știa foarte puțin despre voluntariat – a venit la mine o fată care era elevă la liceu, dar părea un copil. Și a vorbit atât de frumos despre ce face ea pentru o organizație care se ocupă de bolnavii de SIDA și cei afectați de virusul HIV, (iarăși, un lucru despre care nu se știa mai nimic la noi în țară) și am fost atât de copleșită și impresionată că acel copil, în loc să-și trăiască viața, se ocupa de problema aceasta, încât sigur că am ajutat-o. Atunci mi-am dat seama că există oameni care sunt făcuți să își dedice viața acestor cauze.

Eu nu cred că sunt făcută să îmi dedic viața, dar mi-a plăcut foarte mult să ajut.

Când am auzit prima oară despre United Way era vorba despre un cu totul alt nivel. Se vorbea despre o organizație care făcea multe lucruri pentru foarte multe organizații, despre ceva foarte elaborat. Și am admirat foarte mult ceea ce făceau. De-a lungul timpului, au reușit să ajute foarte multe organizații și au mers fix pe lucrurile care ne merg și nouă la inimă. În primul rând educația – căci acesta este esențialul. După care  integrarea socio-profesională a mamelor fără posibilități și, nu în ultimul rând, bătrânii.

Și după ce am început să facem tipărituri pentru United Way, am început să donăm și bani.

Din 2014 faceți parte și din consiliul de conducere al United Way, iar împreună cu dl. Fați sunteți și membri ai Societății Alexis de Tocqueville, contribuind la un nivel excepțional la programele United Way România. Ce vă motivează să vă implicați la acest nivel, de atât de mult timp?

Nu a fost greu să fim convinși, pentru că atunci când auzi ce impact are donația ta ești impresionat. Se pot face multe cu 10.000 de dolari, poți să-ți faci tu multe capricii, dar sunt cu mult mai mulți oameni care sunt ajutați cu banii aceștia. Îți dai repede seama că ceea ce ți se întâmplă ție zi de zi e aproape nesemnificativ pe lângă impactul pe care poți să-l lași în viețile altora. Asta ne face să donăm. Asta ne face să donăm implicit, este un fel de a exista. Eu am și privilegiul să fiu în board, și atunci să știu exact ce se întâmplă cu banii, câți bani se strâng, de unde, câți oameni dau, câte firme foarte mari – bravo lor că fac asta! – contribuie, câte firme mai puțin mari și câți oameni contribuie individual. Eu sunt foarte impresionată că sunt foarte mulți oameni care fac asta, unii anonim. Să-ți iei angajamentul să vrei lună de lună să ajuți o organizație este fantastic. Asta înseamnă că în România, tinerii – sunt sigură că mulți dintre ei sunt tineri – vor schimba multe lucruri. Acesta este doar un mic pas. Când te gândești la altul, deja ești într-un alt nivel. E un alt nivel de conștiință și de trăire, când îți dai seama că ceva care pentru tine poate reprezintă o sumă nu foarte mare sau de care îți permiți să te dispensezi, pentru altul înseamnă o șansă la educație sau chiar la viață. Un prânz, o lună de școală, o lună de rechizite, o zi de naștere.

Știu că vă inspiră Tony Hsieh, CEO Zappos și autorul cărții Cum să livrezi fericire. Aveți printre oamenii din jur, de la noi din țară, persoane care vă inspiră?

Pentru mine, Steven și Valeria van Groningen reprezintă modelul în viață – sunt fantastici! Și cei doi asociați de la BitDefender, Florin și Măriuca Talpeș, îmi plac foarte mult. Îmi plac ei ca oameni, îmi plac ca familie și îmi place faptul că se implică în educație. De ei mi-am adus aminte acum pentru că vorbeai de Tony, care vine din zona de IT. Aceste două perechi mi se par ireale: niște oameni cu foarte mult succes, care își dedică extrem de mult timp unor cauze nobile.

Conduceți o firmă de succes și alegeți să investiți în comunitate, deși ați putea face multe alte lucruri cu banii câștigați, în beneficiu personal. Ce le spuneți despre United Way altor oameni de afaceri de succes, pentru a-i convinge să se implice la nivelul și cu pasiunea cu care ați făcut-o dumneavoastră, în comunitate?

În primul rând le spun că United Way m-a impresionat prin modul în care face lucruri pentru alții, prin modul în care reușește să gestioneze banii. Acesta este un aspect foarte important când le vorbești unor oameni care vin din zona de business – oricine vine din business se gândește la cum se gestionează banii. Aici totul este atât de profesional, încât nu ai nicio emoție ce se întâmplă cu banii tăi. În al doilea rând, nu ești singur. Este o comunitate foarte mare de oameni care dau. Nu neapărat la nivel  Tocqueville, deși acum este o comunitate foarte mare și la acest nivel, ceea ce mă bucură mult. Ce mai spun despre United Way este că acolo sunt oameni cărora le pasă. În afară de faptul că sunt profesioniști, le și pasă. Când am venit în boardul de la United Way, președinte era Steven. Nu era singurul președinte care vorbea cu suflet, dar era primul pe care îl cunoscusem. El știe să spună lucrurile atât de frumos, încât ți se pare că faci un lucru atât de firesc – să te implici, să ajuți.

De la cine ați învățat” generozitatea?

Cred că te naști cu ea. Mie îmi place să dăruiesc. Foarte mult. Mult mai mult decât să primesc. E mai frumos să vezi strălucirea din ochii altora. Și chiar dacă nu o vezi, numai când te gândești cât de mult bine poți face altora te încarcă foarte mult.

Oamenii care nu știu să dăruiască sunt foarte săraci, chiar dacă au orice pe lumea asta. Sunt oameni care posedă foarte mult, dar habar nu au cât sunt de săraci. Și oameni care au puține posesiuni și cu toate astea dăruiesc foarte mult. Am în jurul meu mulți oameni, din ce în ce mai mulți, văd, și-mi place asta teribil, care nu câștigă mult, dar sunt atât de generoși și chiar când au puțin dăruiesc. Și o fac în mod constant.

Eu cred că dacă măcar încă 10% dintre oamenii de lângă noi ar începe să se gândească cât de mult pot să influențeze viețile altora am vedea un val de schimbare fantastic.

Sunt ani buni de când vă implicați în comunitate. Ați observat schimbări în bine?

Eu da, dar de câte ori spun că ceva e bine, mi se spune că în „bula” mea e bine. În bula mea este într-adevăr foarte bine și mă bucur să văd că sunt mulți oameni în bula aceasta. Eu cred foarte mult în tineri. Îmi plac foarte mult adolescenții. Chiar cred că ei pot să schimbe și ei chiar schimbă – habar nu au unii cât de multe schimbă ei. Atunci când văd câți tineri fac voluntariat, chiar dacă știu că unii vin la voluntariat pentru că li se cere de la școală, mi se pare minunat. E bine și așa, decât deloc. Până la urmă vor ajunge să creadă în el și poate așa vom ajunge și noi  din urmă alte țări cu tradiție în voluntariat.

De ce credeți că este important voluntariatul? 

Voluntariatul este la fel de important ca orice materie de la școală. Ar trebui să se vorbească despre voluntariat în școală. Este important pentru că este o formă de transformare a ta, personală. În momentul în care faci voluntariat accezi un alt nivel, iar asta te ajută în tot ce devii tu, pentru tine, cei din jur, prieteni, familie.

Anul acesta v-ați donat ziua de naștere în beneficiul copiilor sprijiniți de United Way și vă mulțumim frumos pentru gest. Ce v-a motivat să faceți acest lucru?

N-am fost prima. Și nu ar fi fost prima oară, dar nu-mi sărbătoresc de prea multe ori ziua de naștere. Dar anul acesta, pentru că am făcut o jumătate de veac, ce moment mai potrivit putea să fie decât să îmi donez 50 de ani din viață? Mai ales că a fost într-un an care s-a potrivit cu multe celebrări – România face 100 de ani, Pilot face 100 de ani (n.r. Dacris comercializează produsele brandului Pilot),  eu fac 50,  mi s-a părut un concurs de energii. Eu am tot ce îmi doresc, chiar am tot ce-mi doresc, mai mult decât mi-aș fi imaginat vreodată că o să am. Și sunt atât de mulți oameni care nici nu visează să aibă mari lucruri și nu au nici măcar nevoile de bază acoperite – hai să-i ajutăm cât putem și hai să-i punem și pe prietenii noștri să facă asta!

Un model de urmat

Lidia Fați nu și-a implicat doar prietenii să susțină cauzele United Way, ci i-a inspirat și motivat și pe angajații Dacris să exerseze generozitatea și voluntariatul ca mod de viață.

„În Dacris, am avut bucuria să găsesc oameni care își doresc să îi ajute pe cei care sunt mai puțin norocoși în viață. Faptul că această dorință e dublată de credința și directa implicare a acționariatului în astfel de proiecte a însemnat încă și mai mult” – spune Corina Slav, HR Manager Dacris.

„De-a lungul anilor, împreună cu colegii mei și cu directa susținere a managementului, am făcut tot felul de proiecte care să aducă după sine o contribuție pentru cauzele susținute de United Way cu care, personal, am lucrat și înainte să ajung în Dacris.

Colegii mei au contribuit, fiecare cum a putut sau a considerat că i se potrivește, prin donații, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, cumpărând produse realizate de copii sau adolescenți din fundațiile păstorite de United Way, cu ocazia târgurilor de sărbători, pe care le organizăm anual, au făcut voluntariat în campaniile de selecție a proiectelor United Way, au alergat la maratoanele cu ocazia cărora s-au strâns bani pentru aceste fundații.

Cel mai recent proiect pe care l-am făcut împreună cu ei a fost o donație de timp, atenție și sentimente pe care echipa de 15 oameni din Dacris a făcut-o, cu mare drag, către un grup de copii, într-o sâmbătă, într-un parc de aventuri.

Vom face asta în continuare, fie că sunt proiecte mai mari sau mai mici, cu credința fermă că fiecare gest contează” – adaugă Corina.

„Majoritatea dintre noi trăiește într-un ritm alert. Un ritm care de multe ori, fără să ne dăm seama la timp, ne copleșește. Tocmai de aceea, printre zecile de „to do”-uri pe care le avem de făcut, printre sutele de gânduri care ne frământă zilnic, cel mai simplu ne este să amânăm exact acele lucruri care sunt într-adevar importante. Acele momente când ar trebui să ne oprim și să ascultăm oamenii care ne înconjoară, să îi ascultăm în adevăratul sens al cuvântului. Cu mintea, cu ochii și cu inima deschise. Când ar sta în puterea noastră să ne aplecăm către poveștile, nevoile și zbaterile pentru o viață mai bună ale celor care au nevoie de noi.

Pentru mine, copiii au fost și vor fi întotdeauna importanți. Orice copil are dreptul la o viață mai bună. La o șansă ce i-ar permite să mai urce încă o treaptă pe scara vieții. La o ușă deschisă către cunoaștere. La o mână de ajutor întinsă pentru a putea spera la ceea ce pentru majoritatea dintre noi înseamnă normalitate. A dona 2% din impozitul pe care orice angajat poate să-l direcționeze către United Way este cel mai simplu lucru pe care îl putem face. Eu am făcut-o. Și sunt convinsă că acești bani ajung exact acolo unde este nevoie de ei. Și că sunt mulți care, ca și mine, cred că orice picătură într-un pahar contribuie cu ceva.“ (ADRIANA PÂSLARU – Director Transformation Office)

„Când Corina (n.r. – Corina Slav, HR Maneger Dacris) a venit cu idea unui altfel de Team Building, am fost entuziasmați cu toții! A venit sâmbăta „magică“! Ne-am adunat 15 colegi la Piața Victoriei și am urcat încărcați de emoții în autocarul în care ne așteptau 15 suflete minunate … Direcția: EDENLAND. Nu cred că mi-ar ajunge pagini întregi să povestesc ce a însemnat ziua aceea pentru mine. Un vârtej de sentimente, de trăiri. Am întâlnit 15 copii minunați, calzi și senini. 15 copii care ne-au oferit o lecție de viață, ne-au învățat ce înseamnă optimismul, modestia. United Way a facut posibilă această întâlnire! Și, pentru asta, MULȚUMIM!” (CĂTĂLINA VITIUC – Manager Achiziții)

Fiecare gest contează

Orice gest de generozitate și implicare, oricât de mic l-ar crede cel care îl face, contează cu adevărat pentru cei vulnerabili, care au nevoie de ajutor. Le mulțumim tuturor angajaților Dacris care au ales să  susțină cauzele United Way. Mulțumim Lidiei Fați și lui Dan Fați, care de 10 ani continuă să fie un model de implicare în comunitate și ne ajută să schimbăm în bine mii de destine pentru copii, tineri, adulți și bătrâni vulnerabili.

Dacă te-a inspirat acest articol, poți susține și tu cauzele United Way, oferind o șansă la educație copiilor dezavantajați, susținând tineri vulnerabili să își găsească un loc de muncă și oferind accesul la servicii sociale și medicale și dreptul la o viață decentă pentru bătrânii bolnavi și fără familie. Donează, fii voluntar, acționează!