21,2% dintre tinerii români cu vârste între 15 și 24 de ani se aflau în șomaj în ultimul trimestru al anului trecut (2017), conform Institutului Național de Statistică.

Asta pentru că, în drumul spre maturitate și spre alegerea carierei, tinerii din România se confruntă cu numeroase bariere – de la instabilitate financiară, lipsa accesului la educație și mai ales la educație specializată, aplicată și de calitate, adaptată nevoilor lor, până la lipsa oportunităților de angajare sau dezvoltare profesională.

Tocmai de aceea, pentru a răspunde nevoilor și contextului actual al tinerilor din România, cu precădere a celor din medii dezavantajate, a fost dezvoltat YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor” (Youth Entrepreneurship & Employability Initiative), un program implementat pe parcursul anilor 2018-2019 de United Way România și Asociația ROI, finanțat de United Way Worldwide, prin generozitatea Citi Foundation.

O parte importantă a programului este contactul tinerilor cu profesioniști, cu mentori și traineri de la care pot învăța atât lucruri de bază din procesul de angajare, cât și care sunt aptitudinile necesare obținerii și menținerii unui job, cum se dezvoltă, prezintă și implementează un plan de afaceri; cum să atragă sau acceseze fondurile necesare și cum să administreze un start-up.

Noua generație de tineri are nevoie de informații și aptitudini relevante pentru lumea în care trăim, modelată de inovație, de ultimele trenduri în tehnologie.

Astfel, în cadrul unui workshop susținut de către specialiștii Citi Bank, o parte dintre tinerii beneficiari au avut oportunitatea de a se conecta cu realitatea de a lucra într-una din cele mai importante bănci la nivel global. Au aflat, într-o manieră interactivă, de la profesioniști, ce se întâmplă dincolo de școală și cum își pot valorifica potențialul. Au învățat despre noua abordare în privința resurselor umane, despre cele 5 trenduri care modelează viitorul (muncii): de la noi tipuri de comportamente modelate de rețele de socializare, până la accesarea oportunităților prin intermediul rețelelor de socializare, globalizarea și impactul acesteia asupra tuturor domeniilor, dar și mobilitate, atât a informației cât și a forței de muncă.

Andrei Gheorghiu, angajat al Citi Bank, în vârstă de 29 de ani, le-a împărtășit elevilor despre oportunitățile de dezvoltare oferite de o companie multinațională prin posibilitatea de a participa la traininguri în alte țări și prin interacțiunea cu oameni din alte culturi. Elevii au fost încurajați să folosească astfel de oportunități, iar apoi să se întoarcă în țară, pentru că pot aduce o contribuție mai importantă aici decât în alt mediu.

Mai mult decât atât, au avut ocazia să afle ce provocări apar atunci când conduci o echipă și o companie, cum depășești obstacole, dar și despre importanța adaptabilității și dezvoltării continue de la Ivan Vrhel, Director general, Citi Bank România Dincolo de atribuțiile și avantajele de a fi într-o poziție de conducere, acesta le-a vorbit tinerilor despre responsabilitate, asumare și angajament, despre a avea o viziune și a crede în propriile forțe, dar și în oamenii din jur.  Tinerii au avut prilejul de a afla și despre cum se derulează o zi de lucru și deciziile zilnice care completează „fișa de post” a unui lider, acesta din urmă încurajându-i să facă ceea ce le place și să exploreze activități noi, pentru a se dezvolta.

Claudiu Bortea, elev de 16 ani din Snagov a organizat, alături de colegii săi, un eveniment despre antreprenoriat și pune la cale un festival pentru elevi. Claudiu vrea să își continue studiile la ASE, Relații Economice Internaționale, și explorează posibilitatea de a deveni antreprenor.

În urma activității de la Citi Bank am fost impresionat de cât de deschiși sunt oamenii din domeniul bancar și cu câtă bucurie vorbesc despre munca lor și am fost impresionat de faptul că ei caută studenți pe care să îi încurajeze să lucreze în domeniul bancar. Am descoperit ce înseamnă munca unui CCO, mai exact este persoana care trebuie sa găsească cele mai bune soluții pentru situațiile care apar. Astfel, trebuie sa facă față unui stres relativ, pentru că trebuie sa ia decizii care să nu afecteze afacerea, ba dimpotrivă, să o ducă la alt nivel

Claudiu Bortea

elev

Irina Diaconu are tot 16 ani și organizează, în timpul liber, activități de educație non-formală pentru copii, iar după liceu vrea să devină designer.

Întâlnirea de pe 4 septembrie a fost o experiență frumoasă. Pentru mine a fost ceva nou, care m-a făcut să fiu hotărâta de ceea ce vreau sa fac cu viitorul meu, și DA, toate acestea doar după o singură întâlnire. Mulțumesc de posibilitatea de a mă dezvolta mult mai mult

Irina Diaconu

elevă