Dezvoltarea comunităților într-un mod sustenabil, intervenții care să genereze impact social, abordare integrată și susținere pe termen lung reprezintă nu doar misiunea și obiectivele United Way, ci și temele urmărite în cadrul proiectului Yeei – Antreprenoriat la Puterea Tinerilor.

Pentru noua generație de tineri români, elevi sau liceeni, munca și meseria aleasă nu mai reprezintă doar o sursă de venit, ci și o oportunitatea de a produce schimbare în comunitățile din care fac parte, de a răspunde nevoilor acestora.

Adaptarea și crearea de noi instrumente și acțiuni care să răspundă contextului actual caracterizat de globalizare, inovație și viteză sunt fundamentale în consolidarea competențelor și abilităților pentru tinerii care se pregătesc să devină adulți responsabili, independenți financiar și actori implicați la nivelul societății. Pentru ei, antreprenoriatul social nu este doar un concept, ci a devenit modalitatea de a îmbina pasiunea, dezvoltarea personală și profesională, siguranța financiară, dar și crearea unui mediu propice dezvoltării comunităților din jurul lor.

După sesiuni de mentorat, coaching, training și job shadowing derulate în prima parte a programului, cei 60 de liceeni beneficiari au primit, pentru acest an școlar, provocarea de a veni cu o idee de proiect pe care să o transforme într-un plan de afaceri cu impact în comunitatea lor. În cadrul unui workshop, beneficiarii au avut ocazia să afle de la alți tineri antreprenori ce înseamnă antreprenoriatul social, ce este un incubator de afaceri sau cum să identifice soluțiile care să răspundă concret nevoilor mediului din care provin. Gabriela Solomon, de la www.mysecretromania.ro, Doris Dănilă, finalist Social Impact Award și coordonator la Institutul Copilăriei și Vlad Dragna, licean (clasa a XII-a) și beneficiar al proiectului MadebyTeens au vorbit despre autenticitate, cum preîntâmpini și cum rezolvi probleme, comunicare eficientă, alegerea publicului potrivit și canalelor de comunicare, atragerea investitorilor sau managementul afacerilor.

Provocarea workshop-ului a fost aceea de a identifica problema din comunitatea fiecăruia și a de a contura ideea unui business-soluție sustenabil. La sfârșitul zilei, ideile generate au pornit de la problemele legate de transportul public, sănătate și spațiile neadecvate educației, până la nevoia lor de a își exprima opiniile, de a căpăta mai multă încredere în sine și de a se dezvolta personal.

Și, dincolo de nevoile personale, s-au conturat idei menite să schimbe mentalități, procese, și abordări în cele mai vulnerabile situați, precum violența, abuzul, modul în care răspundem la ele și metodele de intervenție. De exemplu,  Roxana Rădulescu, elevă la colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din București vrea să deschidă un centru de ajutor pentru victimele violenței domestice; vrea să creeze un spațiu sigur în care copiii să fie ascultați de părinți, de societate.

În continuare, tinerii beneficiari vor lucra împreună cu mentori și traineri la dezvoltarea ideilor, transpunerea în planuri de afaceri, urmând ca în finalul proiectului să aibă ocazia să le prezinte posibililor investitori.

“YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor” (Youth Entrepreneurship & Employability Initiative) este un program ce se adresează în special adolescenților din medii dezavantajate. YEEI! este implementat în 2018-2019 de United Way Romania si Asociația ROI, finanțat de United Way Worldwide, prin generozitatea Citi Foundation.