Educația înseamnă cunoaștere, iar pentru United Way România cunoașterea merge dincolo de curricula școlară, către noțiuni importante cu care fiecare copil ar trebui să pornească în viață.Tocmai de aceea încercăm să aducem alături actori importanți din toate mediile care să contribuie la crearea de oportunități pentru un viitor mai bun.

Alături de partenerii noștri de la Institutul Român pentru Drepturile Omului (www.irdo.ro) ne asumăm misiunea de a promova o componentă fundamentală pentru construirea unei societăți conștiente de propriile drepturi și libertăți, precum și tolerante cu drepturile celorlalți: drepturile copilului pentru copii.

Astfel, copiii beneficiari din cadrul programelor UWRo au participat la un atelier interactiv în cadrul căruia au aflat, pe de o parte, care le sunt drepturile, dar și responsabilitățile care le revin.

Dincolo de drepturile fundamentale, precum dreptul la viață, la educatie și la o dezvoltare armonioasă, dreptul la îngrijire medicală, dreptul de a fi protejat față de orice tip de violență, abuz sau neglijență, copiii au aflat și despre dreptul de a-și exprima liber ideile, de a primi informații relevante, de a fi consultați în cazul deciziilor care îi privesc în mod direct.

Și, pentru că cel mai potrivit mod pentru copii să învețe este prin joacă și artă, i-am provocat pe cei mici să deseneze unul dintre drepturile prezentate. Totodată, în încheiere, cei mici au fost întrebați ce mesaj ar transmite Guvernului României și Președintelui.

Eduard, elev de 9 ani a spus că și-ar dori să nu mai existe oameni care să stea pe străzi.

Maria, 8 ani, ar vrea să mărească alocațiile și să fie școala mai mare.

Vlad, 7 ani, ar vrea să doteze mai bine școlile

Drepturile copilului sunt prevăzute atât în legislația națională, principala lege fiind Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, dar și în tratate și convenții internaționale. La nivel mondial, Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 este cel mai important act normativ. Până în prezent, Convenţia a fost adoptată de 194 de țări, membre ale Națiunilor Unite (cu excepția SUA si a Somaliei). România a fost printre primele state care au ratificat Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, în anul imediat următor adoptării sale în cadrul Națiunilor Unite, prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990.