United Way Romania a desfășurat, în perioada noiembrie 2018 – iunie 2019, proiectul intitulat ,,Have Confidence and Control Cyber”, prin care copii de vârste diferite, ce provin din medii defavorizate, au învățat sa utilizeze mediul digital într-un mod echilibrat și responsabil.

Peste 750 de copii și tineri intre 10-18 ani, care provin din comunități dezavantajate din cartiere bucureștene (Ferentari, Gara de Nord, Tei și Ghencea), din Jilava (Ilfov), Urlați (Prahova), Fundulea (Călărași) și Pădureni (Giurgiu), au participat la sesiuni de informare – organizate în școli, centre comunitare și centre de zi – despre ce este internetul, în ce scop îl pot utiliza, cum le influențează viața și au beneficiat și de discuții despre cyberbullying. Mai mult, aceștia au avut ocazia să afle care sunt urmările activității desfășurate în mediul online.
Într-o atmosferă plăcută, veselă și relaxantă, copiii au învățat, prin vizionarea unor filmulețe educative, prin jocuri dinamice, antrenante și discuții interactive, care sunt pericolele la care pot fi expuși când navighează online și cum să evite să devină victime ale cyberbullying-ului.

 

378 de copii și tineri din cei 751 au participat și la workshopuri pe parcursul cărora 25 de voluntari i-au învățat programe uzuale pentru a îndeplini cerințele școlare (Word, Excel), dar și cum să utilizeze eficient instrumentele online (încărcare, transfer, Google Drive) etc. De asemenea, copiii și tinerii care au ajuns deja la un nivel avansat au avut ocazia să afle mai multe despre dezvoltarea web (HTML, CSS, JavaScript) și despre dezvoltarea aplicațiilor Android și IOS sau editarea imaginilor și a videoclipurilor.
,,Eu am aflat că pe internet pot fi și oameni răi, care ne vorbesc urât, ne amenință, râd de noi. Dacă mi se întâmplă asta trebuie să vorbesc cu mama sau cu doamna învățătoare”, a spus Andrei, 9 ani.
„Am înțeles că nu trebuie să ne punem pe internet adresa și numărul de telefon.  Și că nu e bine să ne întâlnim cu persoane necunoscute, cu care vorbim pe internet. Nu putem ști cine sunt. E bine să vorbim cu părinții despre prietenii noștri de pe internet“, declară Mihaela, 10 ani.

 

În cadrul proiectului ,,Have Confidence and Control Cyber”, al United Way Romania, implementat cu sprijinul Lenovo, și 326 de părinți au fost informați cu privire la avantajele utilizării internetului, dar și la pericolele la care pot fi expuși copiii. După fiecare sesiune desfășurată, aceștia au devenit mai conștienți de consecințele nefaste pe care lipsa de informare, de implicare și de control din partea lor le pot avea asupra dezvoltării cognitive și comportamentale ale copiilor. Pornind de la informațiile despre factorii care influențează în mod negativ comportamentul digital al copiilor, pe care le-au aflat cu prilejul întâlnirilor, părinții au identificat o serie de metode privind gestionarea activităților digitale ale copiilor.
,,Eu nu mă prea pricep să folosesc telefonul. Copiii  îmi arată cum să-l folosesc. Se prind foarte repede și știu imediat pe ce butoane să apese. Cred că ar trebui să fiu mai atentă și să nu îi mai las atât de mult timp pe telefon. Să îi întreb cu cine vorbesc, ce se joacă, că cine știe cu cine au de-a face pe acolo”, a spus unul dintre părinți, la finalul cursului.

„Este important să informăm copiii și cu privire la aspecte ce țin de siguranța pe internet. Am observat că foarte mulți copii, chiar și de vârste foarte fragede, petrec ore bune pe internet, în fața telefonului sau a tabletei. De cele mai multe ori sunt nesupravegheați și nici nu au cunoștințe minime despre siguranța pe internet. Este esențial să înțeleagă că informațiile personale nu trebuie să ajungă pe internet și să știe la cine să apeleze, în cazul în care sunt victimele cyberbullying-ului”, este părerea unuia dintre profesori.