Timotion – Timişoara se mişcă” este cel mai mare eveniment de alergare în scop caritabil din vestul țării, organizat de Alergotura și Fundația Comunitară Timișoara.

Este un eveniment sportiv de masă, care are ca scop promovarea unui stil de viaţă sănatos prin mişcare şi sport și, totodată, strângerea de fonduri pentru proiecte caritabile şi cauze din Timişoara şi din regiunea de vest a țării. În 2020, evenimentul se va desfășura pe data de 10 mai, va avea 7 trasee pe distanțe diferite și va fi conceput pentru a include deopotrivă copii, tineri, parinți sau bunici. Cursele de alergare propuse sunt pentru puterile oricui, antrenat sau mai puțin antrenat. Pentru cei din prima categorie este o ocazie de a participa la semimaraton pe un traseu plăcut sau pe o distanță de 5 sau 10 kilometri. Pentru cei neantrenați este un prilej de a se convinge că pot parcurge 2 kilometri într-un ritm mai alert.

Timotion își propune să adune anul acesta la start 7500 de participanți care, prin generozitatea lor, pot sprijini proiecte locale. Fiecare participant va putea dona taxa de înscriere în beneficiul unui proiect din comunitate a cărui realizare depinde și de noi. Astfel, alergătorii vor putea alege dintre 23 de proiecte din domenii precum sănătate, educație, protecția mediului sau restaurarea patrimoniului.
„Citesc, deci reușesc!” este proiectul Fundației United Way România, care își propune să lupte împotriva analfabetismului funcțional în rândul copiilor din mediul urban (Timișoara) și rural (județul Timiș), în special în rândul copiilor din familii defavorizate.

Rata abandonului școlar în timpul liceului este direct corelată cu abilitatea de a citi cursiv și cu înțeles încă din ciclul primar. Dacă un copil nu ajunge să citească cursiv și cu înțeles până în clasa a IV-a, riscul ca el să abandoneze școala înainte de finalizarea liceului este de 4 ori mai mare, risc care crește până la de 10 ori în cazul copiilor aflați în situație de vulnerabilitate.
Testele PISA 2018 arată că 44% dintre tinerii de 15 ani nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere şi nu pot face deducţii logice simple. În clasamentul european al analfabetismului funcţional, România ocupă primul loc.

Analfabetismul funcțional stă la baza abandonului școlar. Considerăm că abandonul școlar poate fi prevenit inclusiv prin activități specifice menite să dezvolte abilitățile de citit la copii. Proiectul „Citesc, deci reușesc!” al Fundației United Way România include activități săptămânale de tip „Club de lectură” în 8 școli – 2 din Timișoara, 6 din mediul rural din județul Timiș care poate impacta peste 500 copii, activități de promovare a cititului care se concretizează în întâlniri cu scriitori, voluntari din companii, vizite la librării, biblioteci, campanie de colectă de cărți pentru copiii din familiile dezavantajate. De asemenea, prin intermediul proiectului vor fi formate 50 de cadre didactice în folosirea de metode și tehnici interactive de dezvoltare a abilităților de citit.

Înscrierile au început! Și tu poți să susții proiectul „Citesc, deci reușesc!” al organizației United Way România și să sprijini lupta împotriva analfabetismului funcțional!
Înscrie-te AICI.

Mai multe detalii găsești pe pagina de Facebook a evenimentului.