Viitorul este plin de întrebări. Dar răspunsurile depind de noi.

2020 a fost un an plin de provocări, care ne-a schimbat viețile tuturor, în cele mai neașteptate moduri, iar următoarele luni vor fi, la rândul lor, pline de neprevăzut. Împreună vom depăși această perioadă și, când totul se va termina, vom fi mai puternici.
Însă trebuie să facem mai mult decât să ne adaptăm la o lume post-pandemică. Trebuie să construim una mai bună.
Pentru persoanele defavorizate, criza sanitară, transformată într-o criză economică, va lăsa urme adânci. Copiii din medii sărace și familiile lor se luptă, deja, cu efectele acestei crize: șomajul, sistemul de sănătate depășit, închiderea școlilor și alte urmări neprevăzute afectează viețile copiilor vulnerabili.

La începutul anului, niciunul dintre noi nu era pregătit pentru ceea ce urma să înfruntăm. Și nimeni nu știa câți dintre membrii comunității noastre vor avea nevoie de ajutor. În fața unei astfel de provocări, United Way România a reacționat imediat. Echipa organizației, donatorii, voluntarii și întreaga noastră comunitate s-au reunit așa cum nu au mai făcut-o până acum. Am ajutat comunitățile cele mai afectate de pandemia globală și de recesiunea economică, având grijă să primească asistența și sprijinul de care aveau nevoie.

Datorită generozității donatorilor, în anul 2020 am reușit:

• să strângem 1.016.232 lei din partea a 11 companii și a donatorilor individuali;
• să donăm măști pentru protecția personală, produse de igienă și alimente în valoare de 111.730 lei;
• să ajutăm 980 de vârstnici și 340 de familii din București, Cluj și Timișoara aflați în dificultate, oferindu-le alimente și produse igienico-sanitare;
• să distribuim peste 21.000 de măști de protecție unui număr de 750 de copii, vârstnici și personal din programele United Way România;
• să distribuim 50.000 de mănuși, 1.100 de măști KN95, 200 de perechi de ochelari de protecție și 100 de combinezoane personalului medical care luptă zilnic cu boala în linia întâi, în 2 spitale din București și Timișoara;
• să distribuim 15 avataruri virtuale către 2 spitale din București și Timișoara. Fiecare avatar cu aspect de cadru medical are integrată o tabletă și ajută medicii, asistentele medicale și infirmierele să comunice video cu pacienții. În 2 luni, un singur device ar putea elimina până la 180 de potențiale surse de infectare;
• să ajutăm 125 de copii și tineri vulnerabili din Ploiești, care trăiesc în sărăcie extremă, oferindu-le materiale de protecție, alimente de bază și produse de igienă;
• să ajutăm 650 de copii vulnerabili să nu abandoneze școala, prin implementarea pe termen lung a unui program care va oferi copiilor condiții tehnologice de acces la educația online, dar și pachete de ajutoare ce includ alimente și dezinfectanți.

Dar mai sunt atât de multe de făcut. Mii de persoane defavorizate din comunitatea noastră încă se luptă cu provocările legate de șomaj, hrană, condiții de locuit și sănătate. Mulți nu știu ce vor pune mâine pe masă sau cum își vor plăti chiria sau facturile. Și mai mulți se clatină pe marginea prăpastiei, fără rezerve materiale. Copiii se luptă cu un an școlar atipic. Adulții se confruntă cu probleme de sănătate suplimentare, precum anxietatea și depresia.

 

Speranță pentru viitor

Anul acesta ne-a învățat că nu trăim în societatea egală pe care am prețuit-o întotdeauna. Însă putem face acest lucru.
United Way România acționează pentru un viitor nou pentru comunitatea noastră, care să ofere:

• Un start educațional bun pentru viața fiecărui copil;
• Hrană;
• Mai multă echitate;
• Noi trasee profesionale;
• Noi începuturi;
• Acces la servicii medicale;
• Șansa unei vieți mai bune.

Ne dorim să construim un viitor mai bun pentru comunitatea noastră, unul în care fiecare persoană să aibă șanse egale la o viață mai bună.

În acest moment, prioritatea noastră este lupta împotriva abandonului școlar. Criza a scos la iveală multe alte probleme legate de învățământ și de educația copiilor. În urmă cu un an, copiii aveau nevoie de hrană, haine, încălțăminte, ghiozdan și rechizite pentru a putea merge la școală. Acum, când pandemia a închis porțile școlilor și educația s-a mutat în mediul online, copiii săraci fac cu greu față cursurilor la distanță. Unii nu au tablete sau laptopuri, alții nu știu cum se folosește o tabletă și nu are cine să le arate, nu au curent electric sau rețea de internet.

Vrem să ajutăm copiii din medii defavorizate să aibă acces la internet. Adică acces la educație și o șansă la un viitor mai bun, dincolo de barierele sărăciei.

Să nu lăsăm pentru mâine ceea ce putem începe astăzi. Întâmpină și tu noul an cu speranță, cu o șansă dată celor aflați în nevoie și cu acțiune. Împreună, putem construi un viitor mai bun. Pentru fiecare dintre noi.

ÎMPREUNĂ PUTEM!
Construirea unei comunități puternice care are grijă de toți membrii săi depinde și de sprijinul tău.

Donează acum și folosește codul VIITOR.

Mulțumim!