Copiii reacționează diferit la problemele pe care le au în familie. Unii se închid în sine, alții devin exagerat de expansivi și alții devin răzvrătiți. Ilinca (12 ani) face parte din cea din urmă categorie. Mama a abandonat-o când ea nu avea nici măcar un an, iar tatăl o caută doar atunci când are nevoie de bonă pentru bebelușul născut din altă căsătorie. În rest, singura care îi acordă dragoste și atenție necondiționată este bunica paternă cu care locuiește fetița și care o crește de când s-a născut. La Ilinca, trauma abandonului s-a manifestat printr-un comportament rebel. Din cauza acestuia fetița era paria printre colegi, iar profesorii o amenințau constant cu corigențe, în consecință a ajuns să repete clasa a VI-a.

Odată intrată în programul educațional sprijinit de United Way, Ilinca a suferit o transformare radicală. Din copilul necooperant, nepoliticos și care nu tolera actele de autoritate, a devenit o elevă dornică să învețe, să evolueze și să fie de ajutor celor de lângă ea. Acestă metamorfoză nu s-a întâmplat peste noapte, ci cu mult efort, empatie și blândețe oferite de pedagogii și voluntarii centrului educațional.

Atmosfera primitoare a făcut-o pe Ilinca să se simtă în siguranță și acceptată la centru, iar copiii interesați de școală din jurul ei au motivat-o și pe ea să-și dea interesul pentru învățătură. Ca să nu mai repete anul, a venit și pe timpul verii la centru, recuperând materia la matematică, limba română, limba engleză și limba greacă pe care o studiază la școală. De asemenea a început să citească mai mult.

Schimbările în bine au fost imediat remarcate și de cadrele didactice din școală. Aceștia spun că nu mai au dificultăți de comunicare cu fetița și că odată ce Ilinca a început să vină la centrul educațional, au descoperit un alt copil, mai respectuos, mai comunicativ și mai deschis la a acumula cunoștințe. Acum Ilinca duce sarcinile până la capăt, și-a stabilit un program pentru teme, încearcă să gândească în avans, iar acasă are o zi destinată curățeniei în care o ajută pe bunică.

În plus, de când vine la centru a descoperit pasiunea de a picta. Îi place să facă portrete, dar și peisaje și lucrează în această direcție cu un voluntar care îi arată tehnici de pictură. Când nu își face temele și nu pictează, eleva citește povești copiilor mai mici sau îi ajută la teme, iar pentru aceste gesturi, este foarte iubită de copiii din clasele primare care vin la centru.

Exemplul Ilincăi nu este singular. Prin suportul oferit de donatori generoși, sute de copii primesc noi aripi în cadrul programelor de educație sprijinite de United Way.