În România, decalajul dintre generații este adesea văzut ca un dat, care nu poate fi depășit și trebuie doar acceptat. Experiențele atât de diferite, modul în care fiecare generație își adună informațiile și tot mai puținele contexte de interacțiune între tineri și vârstnici nu ajută deloc la schimbarea acestui status quo. Aparent, digitalizarea a contribuit la creșterea acestei prăpastii între generația tânără și cea de vârsta a treia, întrucât pentru o bună parte dintre vârstnici asimilarea de noi competențe care presupun și însușirea unui instrument nou de comunicare ridică mari dificultăți. În cazul grupurilor vulnerabile, vârstnici singuri cu resurse financiare limitate și tineri din medii dezavantajate (familii monoparentale, care au crescut în instituții de stat, din familii sărace etc.) această realitate este și mai valabilă.

United Way cu sprijin din partea Internet Society Foundation și TechSoup a decis să conteste această stare de fapt și să folosească tehnologia pentru a aduce mai aproape persoanele vulnerabile din cele două categorii de vârstă, în cadrul proiectului ”Reconnect – Digitalizare incluzivă pentru vârstnici și tineri din grupuri de risc”.

Uniți prin tehnologie

Proiectul își propune să reducă decalajul între generații, folosind tehnologia ca mijloc de conectare online a celor două grupuri. Concret, vârstnicii singuri vor învăța de la tinerii din medii dezavantajate să comunice cu ajutorul noilor tehnologii, iar tinerii la rândul lor vor avea ocazia să învețe din înțelepciunea celor de vârsta a treia. O tabletă conectată la internet pentru fiecare dintre participanți este suficientă pentru a intermedia o interacțiune atât de valoroasă ambelor categorii de vârstă.

În urma acestor întâlniri, nevoile celor două grupuri vor fi satisfăcute pe mai multe niveluri. Astfel, în cazul vârstnicilor, sentimentul de inutilitate socială și singurătate va fi redus semnificativ, iar tinerii vor fi responsabilizați. Ambele grupuri sunt ajutate astfel să se simtă mai puțin singure, făcând parte din activități semnificative care hrănesc sănătatea mintală și sporesc incluziunea socială.

Obiectivele proiectului

Proiectul va dura un an și va implica 160 de persoane vulnerabile (80 seniori și 80 de tineri) astfel:
– 80 de vârstnici vor trece printr-un proces de instruire și educație digitală, dezvoltând abilități în acest sens
– 80 de tineri vor fi împuterniciți prin implicarea lor în procesul de educație digitală a vârstnicilor și vor avea acces la sprijin/consiliere prin expunerea acestora la diverse profesii/meserii
– Toți cei 160 de beneficiari vor avea acces la echipament tehnic și internet

În cadrul proiectului, seniorii vor participa la 12 ateliere de educație digitală, atât în format fizic, cât și online.
Tinerii vor lua parte la 7 sesiuni de formare care să-i pregătească pentru a putea susține atelierele de educație digitală pentru vârstnici. (TOT- training of trainers)
De asemenea, vor fi organizate 12 ateliere tematice pentru tineri și vârstnici, online și fizic
Nu în ultimul rând vor avea loc și câte 6 întâlniri online 1 la 1 dintre un vârstnic și un tânăr (un total de 480 de întâlniri). Pentru toate aceste interacțiuni cei 160 de participanți vor primi tablete echipate și conectate la internet.

O colaborare la nivel European

”Inițiativa Internet Society Foundation de a apropia oamenii cu ajutorul tehnologiei a fost dezvoltată de United Way Europa și Orientul Mijlociu, care a propus un amplu program social unde două categorii defavorizate să interacționeze între ele pentru a reduce gradul de singurătate și izolare resimțit. Astfel, Spania, Olanda, România, Germania, Marea Britanie și Israel au creat fiecare, în funcție de specificul local, un proiect în acest sens. Ne bucurăm să fim parte dintr-o poveste mai mare, și alături de un partener cu viziune, să influențăm în bine viețile tinerilor și vârstnicilor din categoriile de risc”. – Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.

Proiectul a început ca pilot în 2021, cu două țări implicate: Spania și Olanda. După succesul acestuia, în 2022 s-a extins la nivelul a șase reprezentanțe United Way din zona EMEA, din care face parte și România.