Se împlinește un an de când noțiunea de război a trecut din cărțile de istorie și știrile de la televizor și a devenit o realitate foarte apropiată georgrafic. În acest an, fiecare dintre noi a cunoscut refugiați, a auzit poveștile lor sau chiar s-a implicat în a-i sprijini pe cei care au găsit o oază de pace în țara noastră. E un an care ne-a dat o lecție de empatie în plus, dar ne-a și arătat cât de fragilă și deci cât de valoroasă este pacea.
Încă din primele zile de război, când incertitudinea se împletea cu nevoia de ajutor imediat pentru un număr mare de persoane, devenite peste noapte vulnerabile, United Way România s-a mobilizat și a avut un răspuns prompt.
Refugiații au primit suport de urgență prin furnizarea de produse de bază la punctele de intrare în țară de la Oancea și Sighet dar și suport în cadrul centrelor de tranzit din diverse zone ale țării. În scurt timp ne-am extins prezența și în Vama Siret și Gara de Nord.
Pe lângă sprijinul material, care a constat din pachete cu produse alimentare, produse de curățenie și de igienă personală, cartele telefonice și tichete sociale care le-au permis refugiaților să își achiziționeze cele necesare, refugiații au avut parte și de sprijin emoțional și sfaturi cu privire la opțiunile lor, în funcție de ce doreau să facă în continuare, să rămână o perioadă în țara noastră sau să plece în alte țări. În acest răstimp, copiii lor s-au jucat în locuri de joacă special amenajate în zonele de tranzit, oferindu-le și adulților șansa de a se gândi și de a-și planifica următorii pași.
În centrele de tranzit, refugiații au stat de la câteva ore la câteva zile, în funcție de nevoi. Aici, au primit mese calde și orice altceva aveau nevoie (produse de igienă, medicamente de bază, trolere etc.). În același timp, au fost ajutați cu transportul la diverse instituții pentru a rezolva probleme legate de transfer spre alte destinații/state, obținerea documentelor. Acolo unde a fost necesar, au fost sprijiniți cu traducerea documentelor.
Pe tot parcursul anului 2022, 30.139 de refugiați au primit ajutor punctual din partea United Way, fie la punctele de intrare în țară, fie în centrele de tranzit, prin suport informațional, educațional, medical sau sprijin material.
Ajutor pe termen mediu
Pentru refugiații care au decis să rămână în țara noastră pe termen mediu, împreună cu partenerii noștri, am dezvoltat proiecte adaptate, axate pe cele trei domenii de intervenție consacrate ale United Way:
– Educație – acces la educație și activități educaționale pentru copiii ucraineni,
– Integrare socio-profesională – consiliere socială pentru integrarea în comunitățile locale, orientare în carieră, consultanță juridică pentru o mai bună înțelegere a pieței muncii din România,
– Programe de sănătate – programe de sănătate mintală precum consiliere și terapie psihologică, crearea unui ghid de management al anxietății, elaborat în limba ucraineană, și alte programe de sănătate, cum ar fi tratamente stomatologice de urgență pentru refugiați, sau tratamente cardiace.
Prin aceste proiecte, 4.230 de persoane refugiate din Ucraina au primit sprijinul necesar.
Astfel:
• 1.724 de copii au beneficiat de activități nonformale de educație, cursuri de limba română/ limba engleză, sprijin în continuarea studiilor în sistemul online din Ucraina, dar și sprijin în înscrierea în învățământul românesc, atunci când s-a dorit acest lucru.
• 864 de adulți au fost sprijiniți prin consiliere socială, sprijin referitor la accesarea unui loc de muncă.
• 843 copii și 1.487 de adulți au beneficiat de sesiuni de consiliere psihologică de grup și individuală, ateliere de sănătate mintală, tratamente stomatologice, pachete cu produse de igienă personală și orală dar și de informații despre cum să confrunte anxietatea oferite sub forma unui ghid dezvoltat în cadrul proiectelor.
Pe parcursul anului 2022, United Way a ajutat în total 34.369 de persoane care au fugit din calea războiului și au găsit refugiu pe termen scurt și mediu în România.
“Nu știu dacă voi, cei care faceți aceste programe pentru noi, ucrainenii, vă dați seama cât de important este ajutorul pe care ni-l oferiți. Faptul că putem participa gratuit la acivitățile orgaizate special pentru noi, că putem să ne facem noi prieteni și că faceți totul ca să ne simțim bineveniți la voi în țară, chiar dacă nu cunoaștem limba, înseamnă enorm pentru noi. Eu și familia mea mulțumim tuturor celor care ne sprijiniți în aceste momente dificile și vă garantăm că toată această bunătate nu o să rămână nerăsplătită! Mulțumim, România!”, ne-a spus Lyudmila, una dintre persoanele sprijinite de United Way.
Ceea ce mulți previzionau drept un război de o săptămână a devenit, iată, un război care ține deja de un an. Valurile de refugiați poate că s-au redus, însă nevoile celor care peste noapte au pierdut tot ce au agonisit o viață întreagă rămân în continuare mari. Unii trebuie sprijiniți pentru a se adapta vieții într-o țară nouă, a cărei limbă nu o cunosc, alții au nevoie de ajutor psihologic pentru a putea depăși trauma prin care au trecut, iar alții necesită sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă. Pe toate acestea le putem asigura doar cu sprijin din partea donatorilor.
Donează online și susține refugiații Ucraineni! Folosește codul Ucraina, și donează AICI.
Fiecare donație le face șederea în țara noastră mai confortabilă și îi reasigură că puterea umanității învinge războiul!