Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii. În cazul României, absența statisticilor oficiale actualizate face din obezitatea infantilă un criminal tăcut. Această realitate alarmantă ne-a determinat să dezvoltăm în 2023 un program complex de sport și educație pentru sănătate, ”Învață să fii sănătos”, pe care îl implementăm mulțumită sprijinului oferit de UEFA, în valoare de 70.000 de euro.
Scopul proiectului este de a promova și susține un stil de viață sănătos în rândul a 800 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, din două comunități defavorizate, prin practicarea sporturilor individuale și de echipă, organizarea de sesiuni de informare despre importanța unei alimentații echilibrate și oferirea de gustări sănătoase.
”Educația și sănătatea sunt două dintre direcțiile către care United Way își concentrează eforturile. Pe lângă programele care ne-au consacrat deja, ne îndreptăm atenția și către subiecte care au devenit de actualitate în ultimii ani. Astfel dezvoltăm activități de educație pentru mediu și educație pentru sport și stil de viață sănătos. Ne bucurăm așadar să avem în UEFA un partener implicat în promovarea modului de viață echilibrat printre copii și astfel să prevenim creșterea ratei de obezitate infantilă”. – Adriana Dobrea, Director Executiv United Way.
Oaspete de seamă la Zilele Sportului
În cadrul unei zile dedicate sportului, ne-am bucurat de vizita reprezentantului UEFA Foundation for Children, Matej Sršen. Copiii din program au participat la patru ateliere desfășurate în paralel: hochei, baschet, badminton și workshop despre stil de viață sănătos. Ei au trecut pe la fiecare din aceste ateliere si au exersat sportul respectiv indrumați de profesori, iar prin joc, au aflat informații despre tipurile de alimente, ce ne face bine și ce trebuie să consumăm cu moderație.
Principalele activități din cadrul programului ”Învață să fii sănătos”
- Sesiuni de informare și educare privind importanța unei vieți sănătoase susținute de psihopedagogi. În timpul celor 24 de sesiuni, copiii învață în mod ludic despre: importanța hidratării; piramida nutriției; impactul alcoolului și tutunului asupra organismului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung; obiceiuri adecvate de somn; importanța activității fizice etc.
- Sesiuni de informare pe teme precum FairPlay, muncă în echipă și anti-bullying. Copiii citesc povești pe unul dintre subiecte și învață din exemplele altora despre ce este și ce nu este sportivitatea, cum să se apere de bulying și cum să fie membri de echipă valoroși.
- Ateliere sportive: fotbal, volei, badminton, baschet și ping-pong care au loc săptămânal. Pe parcursul anului, copiii participă la peste 200 de ateliere. Pentru buna organizare a acestora, am achiziționat echipamentele necesare în funcție de sporturile practicate.
- Asigurarea de gustări sănătoase (fructe proaspete, batoane, suplimente alimentare, iaurturi, biscuiți cu cereale etc.) și de apă de calitate pentru copiii din program.
- Organizarea evenimentului Zilele Sportului. În perioada de vară, dar și pe parcursul anului (ex. Școala Altfel, Săptămâna Verde etc.), 800 de copii participă la activități sportive în cadrul acestui eveniment. Aceștia sunt împărțiți în grupuri de aproximativ 40 de copii care au ocazia sa practice atât sporturi cunoscute, cât și sporturi mai puțin familiare precum aruncarea la țintă, curse cu obstacole, cricket, hochei pe iarbă, tras cu arcul etc., dar și să participe la scurte sesiuni de informare despre importanța sportului, alimentația sănătoasă, munca în echipă și anti-bullying. În timpul activităților copiii primesc apă, fructe și suplimente alimentare.
Proiectul se desfășoară pe durata unui an și se încheie în decembrie 2023.
Credit foto: Alex Damian