Te-ai gândit vreodată cum ar arăta o lume în care fiecare copil are acces la cărți de povești? O lume în care personajele fictive devin mentori pentru copii și îi inspiră la fapte bune? Această lume este mai aproape de realitate datorită colaborării pe care am început-o cu BRD Groupe Société Générale, care se implică activ în programul „Aventură prin lectură”. Împreună, deschidem lumea cărților pentru aproape 2000 de copii din medii defavorizate.
Proiectul sprijinit de BRD vine în contextul în care cele mai recente rezultate ale testelor PISA, publicate la finalul anului 2023, au relevat că aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcțional și că procentul este mult mai mare în medii dezavantajate. Activitățile desfășurate în proiect își propun să îi sprijine pe copii să deosebească faptele de opinii, să le dezvolte competențe de interpretare și analiză a informațiilor, astfel încât, după ce au citit un text, copiii să înțeleagă mesajele transmise, să-și formeze propriile idei sau să exprime concluzii.
Pe parcursul anului 2024, voluntarii, elevii, cadrele didactice și părinții scriu împreună la aceeași poveste, în care finalul fericit înseamnă reducerea analfabetismului funcțional printre copiii care cresc în comunități vulnerabile.
Fiecare își face partea sa pentru un bine comun, astfel, voluntarii BRD citesc povești copiilor, se implică în amenajarea unor noi spații de lectură și folosesc întâlnirile cu copiii pentru a-i apropia de cărți. Părinții iau parte la sesiuni de educație parentală care îi ajută să conștientizeze importanța lecturii în dezvoltarea armonioasă a copiilor și îi încurajează să creeze context favorabil lecturii și acasă. Cadrele didactice trec printr-un proces de dezvoltare profesională prin traininguri în zona de literație pentru a face interacțiunile cu copiii mai antrenante. Și totul pentru a crea copiilor cel mai bun și sănătos mediu de a se dezvolta, educa și crește armonios.
În cadrul programului ”Aventură prin lectură”, copiii fac mai mult decât să citească. Ei creează propriile povești pe baza celor citite, fac jocuri de cuvinte, pun în scenă spectacole și astfel sunt încurajați să-și dezvolte imaginația și creativitatea. Imaginația și creativitatea însă întârzie să vină acolo unde nevoile primare reprezintă cea mai mare parte din preocupări. De aceea, elevii primesc în timpul programului o masă caldă, pentru uniii dintre ei, singura masă completă din zi.
Șase centre de lectură în școli din medii dezavantajate, peste 50 de evenimente de voluntariat, nouă amenajări de colțuri de lectură, 35 de evenimente de citire și alte 15 acțiuni de voluntariat tematice – în spatele tuturor acestor cifre din proiect se ascund mii de chipuri zâmbitoare de copii, sute de interacțiuni stimulante cu angajații BRD și zeci de povești citite, discutate și animate prin dialoguri inspiraționale.
Mulțumim, BRD, că ați ales să scriem împreună această proveste frumoasă!