Educație

,,EDUCAȚIA ESTE PREMISA PROGRESULUI, ÎN FIECARE SOCIETATE, ÎN FIECARE FAMILIE”  (Kofi Anan).

Toți copiii au dreptul la educație, indiferent de mediul în care s-au născut. Cu toate acestea, în România, numai o treime dintre copiii defavorizaţi termină şcoala generală. Când părinții lor se luptă pentru traiul zilnic, educația copiilor nu mai este o prioritate. Iar fără oportunități reale și acces continuu la educație, mulți dintre acești copii riscă să ajungă la rândul lor adulți în dificultate, care nu-și vor putea susține familia.

United Way crede în abordarea integrată a educației. Educația înseamnă mai mult decât o clasă, mai mult decât un professor. Pentru ca un copil sau un tânăr să aibă acces la educație de calitate este nevoie de implicarea tuturor membrilor comunității pentru a crea un mediu propice învățării, unde visurile sunt încurajate și oportunitățile oferite celor care au nevoie de ajutor.

Principalele noastre programe în educație sunt Învață să reușești și Educația – Centrul Schimbării în Comunitate.

 

ÎNVAȚĂ SĂ REUȘEȘTI

Programul integrat de intervenție dezvoltat de UWRo – Învață să reușești – implică toți factorii decisivi în creșterea copilului (părinți, profesori, membri-cheie din comunitate, voluntari) să lucreze împreună pentru rezolvarea problemei abandonului școlar, care nu este una a copilului, ci a întregii comunități. Când un copil merge la școală, șansele de reușită nu sunt doar ale lui, ci ale întregii comunități.

Copiii din familii vulnerabile sunt ajutaţi să meargă la școală și să obţină rezultate mai bune – primesc ajutor la teme și kituri educaționale, precum și mese calde și sunt implicați în activităţi sportive și extraşcolare (excursii, ateliere creative etc).

În cadrul Academiei Părinților discutăm despre nevoia copilului de a fi  sprijinit în activitățile educaționale, importanța educației parentale pozitive, violența în familie și drepturile copilului etc.

La întâlnirile Academiei Profesorilor discutăm despre abordările pedagogice cele mai potrivite atunci când este vorba de copii vulnerabili sau proveniți din medii dezavantajate și punem bazele unei comunicări reale și constructive între părinți și profesori.

În 2017, United Way România a sprijinit 6.500 de copii din medii dezavantajate să își continue studiile și să nu abandoneze școala.

 

EDUCAȚIA – CENTRUL SCHIMBĂRII ÎN COMUNITATE

Principalul obiectiv al acestui program (cu o durată de 5 ani) este înființarea și susținerea a 12 Centre Comunitare, care vor funcționa ca hub-uri comunitare. Având la bază bunele practici ale proiectului Învață să reușești și beneficiind de o finanțări oferite de Fundațiile Velux și Globalworth, programul Educația – Centrul Schimbării în Comunitate dezvoltă un model integrat de intervenție, menit să genereze o schimbare de durată în comunitate. Scopul programului este să reducă rata de abandon școlar, prin îmbunătățirea relației din cercul comunitate-școală-familie, care îl are pe copil în centru.

În cele 12 Centre Comunitare înființate la Urlați, Fundulea, Băicoi, Jilava, Pădureni, Cluj-Napoca (Pata-Rât), Sânandrei, Mașloc, Carani, Șemlacu, Bucovăț și Școala nr. 20 Timișoara), 3.500 de copii, 2.800 de părinți și 700 de profesori vor fi implicați în peste 1.700 de activități educative.