Integrare

 

Stabilitate economică și independență financiară

Peste 30% din populația României este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, conform datelor Institutului Național de Statistică. De asemenea, ultimele date, publicate de Eurostat, arată că un procent semnificativ (20,2%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20-34 ani, din România, nu sunt angajați pe piața muncii și nici nu urmează o formă de învățământ.

Tineri provenind din centre de plasament, părinți singuri, oameni cu dizabilități sau fără adăpost nu au șanse reale să rupă cercul sărăciei și se confruntă cu mai multe tipuri de excludere socială, fie din cauza nivelului scăzut de educație, fie pentru că le lipsesc documentele legale necesare pentru angajare și accesul la informații.

Principalele programe:

În 2023: 2.982 de tineri, adulți și părinți defavorizați au primit consiliere socio-profesională în vederea accesării unui curs de calificare, obținerii unui loc de muncă și pentru o mai bună integrare socială;

■ 1.116 tineri, adulți si vârstnici defavorizați au primit consiliere socioprofesională în vederea accesării unui curs de calificare, a unui loc de muncă și pentru o mai bună integrare socială, astfel:

  • 704 de persoane au beneficiat de consiliere pentru angajare și integrare pe piața muncii;
  • 597 de persoane au fost sprijinite cu obținerea unor acte diverse, precum și alte beneficii sociale;
  • 100 de persoane s-au calificat în diverse domenii, participând la cursuri de calificare profesională;
  • 283 de persoane s-au angajat;
  • 74 de tineri au primit burse timp de până la 3 luni și au urmat un stagiu de pregătire / jobshadow;
  • 96 de persoane vârstnice au fost implicate în activități de socializare cu tineri, îmbunătățindu-și astfel viața și cunoștințele despre tehnologie;
  • 170 de tineri și-au dezvoltat abilități de comunicare și relaționare fiind implicați în activități de socializare cu seniori;
  • 60 de seniori au primit asistență socială și au fost implicați în diverse activități;
  • 55 de mame singure au primit adăpost sau asistență socială pentru a depăși momentele dificile.

■  1.545 de părinți din programele educaționale au primit servicii suport
■  321 de tineri de liceu proveniți din medii vulnerabile, incluși în programul de dezvoltare a competențelor antreprenoriale, au participat la sesiuni de consiliere vocațională, dezvoltare personală sau mentorat în carieră.
■  Tinerii au fost susținuți să își dezvolte diverse competențe și abilități necesare planificării drumului profesional, sub îndrumarea a 22 de specialiști, pregătiți în aceste domenii prin cursurile oferite de United Way.

În 2024, United Way România a împlinit 20 de ani de activitate. Despre impactul în integrare socio-profesională, vedeți în video-ul de mai jos.