Integrare

Stabilitate economică și independență financiară

În România, 7 milioane de oameni sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Tineri provenind din centre de plasament, părinți singuri, oameni cu dizabilități sau fără adăpost nu au șanse reale să rupă cercul sărăciei și se confruntă cu mai multe tipuri de excludere socială, fie din cauza nivelului scăzut de educație, fie pentru că le lipsesc documentele legale necesare pentru angajare și accesul la informații.

Drumul spre reușită – principalul nostru program pentru integrare socială și profesională – a devenit un model de abordare integrată care asigură șanse reale la un loc de muncă și obținerea independenței financiare pentru tinerii și adulții vulnerabili, prin consiliere profesională, cursuri de calificare și educație financiară.

Drumul spre reușită  a fost conceput ca un program integrat de intervenție, cu o durată de doi ani, menit să transforme beneficiarul dintr-un individ vulnerabil, dependent de asistență socială, într-un membru activ al comunității, independent financiar. Programul s-a adresat inițial unui grup de 500 de tineri și adulți vulnerabili din București și Timișoara, iar rezultatele au depășit orice așteptări. Activitățile din program includ cursuri de calificare, consiliere vocațională și de carieră, traininguri pentru dezvoltarea abilităților, workshop-uri și sesiuni individuale de lucru pe teme practice (cum să faci un CV, cum să cauți un loc de muncă pe internet, cum te prezinti la interviu etc) sau acțiuni de tip job shadowing, prin care un tânăr din program însoțește un angajat dintr-o companie pe durata unei zile de lucru.

La sfârșitul primului an de program (în 2016) prin parteneriatul cu 10 companii și instituții publice și cu ajutorul voluntarilor am ajutat 1.473 de tineri și adulți în dificultare să se integreze social și profesional:

  • 336 s-au angajat
  • 964 au beneficiat de consiliere vocațională
  • 236 au participat la diferite cursuri profesionale
  • 344 de oameni fără adăpost și-au îmbunătățit condițiile de viață și au fost integrați în comunitate
  • 83 mame singure au primit adăpost și asistență socială pentru a depăși situații dificile de viață
  • 100 de tineri cu dizabilități au făcut primii pași pe drumul către o viață independentă, lucrând în ateliere protejate.

În 2017, alți 1500 de tineri și adulți vulnerabili au fost ajutați prin acest program, beneficiind de consiliere socială și profesională, cu 500 dintre ei obținând un loc de muncă la finalul programului. Mai mult, evoluția acestora a fost monitorizată atent în primele 3 luni după angajare, pentru ca acomodarea la noul loc de muncă și tranziția către o viață independentă să se facă fără probleme.