Când nu ai pornit cu cele mai bune șanse în viață, succesul pare greu de atins. Dar poveștile următoare – adevărate! – sunt dovada că lucruri incredibile se întâmplă când lucrăm împreună pentru a schimba în bine destine.

 

Andreea nu avea certificat de naştere când a ajuns în grija centrului Mia’s Children, susținut de UWRo, şi a fost nevoie de multe demersuri legale, doar pentru ca ea să aibă dreptul elementar de a merge la şcoală, iar Luiza locuise primii ani din viață împreună cu cei 9 frați şi surori într-o boxă de la subsolul unui bloc sordid. Astăzi, ambele tinere îşi împlinesc rând pe rând visurile, fie că este vorba despre participarea în Corul de copii al Radiodifuziunii Române, în distribuția unor piese de teatru sau la expoziții internaționale de pictură. Andreea a ales să studieze actoria, la o clasă de profil din Liceul Dinu Lipatti, iar Luiza e mai aproape cu un pas de visul ei de a salva planeta, urmând specializarea Protecția Mediului la Liceul Carol I.

  *

Când au intrat în programul Școala după școală, mulți dintre cei 36 de copii care trăiesc în apropierea rampei de gunoi de la Pata Rât, Cluj, nu ştiau să scrie sau să citească. Iar cei care ştiau nu aveau condiții pentru a-şi face temele, trăind alături de familiile lor la limita subzistenței, în locuințe improvizate, fără apă sau lumină. Asta nu i-a descurajat însă pe pedagogii sociali ai Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor care au lucrat zi de zi după şcoală timp de 3 ore, cu fiecare dintre aceşti copii. La finalul programului, progresele au fost vizibile. Copiii citeau cursiv, făceau calcule, înțelegeau algoritmul la tabla înmulțirii şi nu se mai încurcau nici la împărțiri. Mai mult, grupul a avut premianți şi chiar şi doi olimpici – la limba romani.

   *

Când Radu şi Iulian au intrat la liceu, i-au făcut mândri pe profesorii lor de la Școala Rut, care s-au ocupat de suținerea şi pregătirea celor doi tineri în ultimii ani. Aceștia au continuat astfel povestea de succes a familiei, începută de mama lor, Mădălina, prima absolventă a Școlii Rut acum mai mulți ani. Radu şi Iulian sunt susținuți în continuare prin proiectele UWRo cu rechizite, îmbrăcăminte şi încălțăminte şi participă la un program de meditații care îi ajută să îşi îmbunătățească rezultatele la matematică şi română şi să se pregătească în vederea examenului de Bacalaureat de la sfârşitul liceului.