Drumul spre reușită

 

„Drumul spre reușită” – principalul nostru program pentru integrare socială și profesională

Programul ”Drumul spre reușită” a devenit un model de abordare integrată care asigură șanse reale la un loc de muncă și obținerea independenței financiare pentru tinerii și adulții vulnerabili, prin consiliere profesională, cursuri de calificare și educație financiară.
Este conceput ca un program integrat de intervenție, menit să transforme beneficiarul dintr-un individ vulnerabil, dependent de asistență socială, într-un membru activ al comunității, independent financiar.
Activitățile din program includ: cursuri de calificare, consiliere vocațională și de carieră, traininguri pentru dezvoltarea abilităților, workshop-uri și sesiuni individuale de lucru pe teme practice (cum să redactezi un CV, cum să cauți un loc de muncă pe internet, cum să te prezinți la interviu etc.) sau acțiuni de tip job shadowing, prin care un tânăr din program însoțește un angajat dintr-o companie pe durata unei zile de lucru.

Pandemia de Covid-19 transformată, încă din prima jumătate a anului 2020, într-o criză economică s-a perpetuat și în 2021. Aceasta a dus la creșterea șomajului, scăderea numărului locurilor de muncă, schimbarea dinamicii pieței locurilor de muncă și, desigur, la schimbări frecvente ale modului de desfășurare a programului.
De aceea, ne-am adaptat constant condițiilor impuse în funcție de context:

■ Stagiile de practică pentru tineri au fost printre activitățile cele mai afectate întrucât nu
au putut fi derulate online și de aceea a fost nevoie de mobilizare și efort susținut din partea specialiștilor. Au avut loc discuții cu angajatorii pentru ca aceștia să nu renunțe la stagiile de practică;
■ Am căutat și identificat soluții pentru cursurile de calificare care nu se pot derula doar
online. Astfel, am îmbinat noțiunile teoretice, predate virtual, cu cele practice, desfășurate în format fizic, în grupuri mai mici;
■ Am suplimentat sprijinul material pentru tinerii și adulții cărora le-au scăzut veniturile din cauza trecerii la program part-time, închiderii locațiilor în care aceștia lucrau, în special pe zona de Horeca. Le-am oferit pachete cu alimente, burse de găzduire sau sprijin punctual în funcție de nevoi.