NutriCOOLtura

Proiectul NutriCOOLtura are ca scop informarea și dezvoltarea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul elevilor din România, prin intermediul lecturii și a experiențelor practice de învățare, oferind totodată resurse educaționale pentru profesori și părinți.
NutriCOOLtura sprijină educația copiilor prin mai multe serii de câte patru povești illustrate, dedicate pentru patru grupe de elevi (clsele 0-I, clsale a II-a și a III-a, clsele a IV și a V-a și cls. VI-VIII), cu noțiuni de bază legate de alimentația sănătoasă, descrise într-un limbaj adecvat vârstei.
Poveștile și materialele dedicate profesorilor și părinților pot fi accesate atât pentru formarea de obiceiuri alimentare sănătoase, cât și pentru consolidarea legăturii profesor – elev – părinte în procesul educațional și formează, în premieră, un kit național disponibil online gratuit, pe site-ul United Way.
Kit național NutriCOOLtura
(Click pe fiecare resursă pentru a o descărca)
Cărțile NutriCOOLtura
Nivel de citire 1
Nivel de citire 3
Nivel de citire 4
Nivel de citire 5
Urmărește aici povestea Profesorului Ardei,
în lectura psihologului Dr. Raluca Anton
Impactul Proiectului
• 500 de copii din comunități defavorizate, din 3 școli din București, Cluj și Timișoara beneficiază de activitățile proiectului.
• 24 de cărți de povești concepute special pentru proiect, pentru a răspunde diferitelor nevoi și niveluri de vârstă. Cărțile sunt disponibile atât în format tipărit, cât și online, asigurând accesul la informatii și sprijin continuu pentru profesori, copii și familiile acestora. Temele abordate prin povești sunt despre importanța unei alimentații echilibrate, consumul de fructe și legume, cereale, lactate și alimente proteice, grăsimi și zahăr, stil de viață sănătos, apă, somn și sport, rispia alimentră, etc.
• Ateliere online pentru 35 de cadre didactice pentru a prezenta proiectul și setul de resurse valoroase pentru profesori, care îi ajută să transmită aceste informații într-un mod accesibil și atractiv în clasă. Astfel, cadrele didactice au avut ocazia să exploreze activități non-formale pe care le pot utiliza în clasă, incluse în cărțile cu povești, pentru a încuraja lectura și pentru a facilita învățarea despre nutriție.
• Kit național de resurse educative, dedicat comunităților de profesori și părinți, pentru a sprijini alimentația sănătoasă și lectura copiilor, disponibil pe site-ul United Way România. Acest kit sprijină alimentația sănătoasă și lectura pentru copii, oferind instrumente utile pentru promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.
• 3 evenimente de tip caravană în trei școli publice din București, Cluj și Timișoara, în cadrul cărora copiii au participat la evenimente și activități interactive și educative centrate pe lectură și obiceiuri alimentare sănătoase.
• Cutii personalizate cu gustări sănătoase, oferite tuturor copiilor beneficiari și profesorilor implicați. Astfel, sprijinim dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar profesoii sunt încurajați să rămâna implicați pe termen lung și, folosind propria cutia, oferă elevilor un model pentru alegerea unei gustări sanătoase.
• 500 de copii implicați in activitățile proiecului, dintre care 180 de copii vulnerabili au primit pachete cu alimente sănătoase pentru întreaga familie, pentru a contribui la o alimentație adecvată și acasă.
• Implicarea voluntarilor în activițățile proiectului, de la pregătirea cutiilor personalizate cu gustări sănătoase și a pachetele cu alimente sănătoase pentru familii, până la activități directe cu copiii – activitați de lectură, jocuri și discuții despre obiceiuri alimentare sănătoase.
• Activități educative organizate de Akademia Kinderland – în parcarea magazinelor Kaufland din proximitatea școlilor implicate în proiect, pentru a completa experiențele de învățare de la clasă prin activități practice și atractive.
Astfel, proiectul NutriCOOLtura devine un promotor al educației nutriționale în școli, susținând nu doar cunoștințele copiilor despre alimentație, ci și dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase care vor influența pozitiv întreaga comunitate.