La cea de-a 14-a ediție a Galei United Way România, voluntari, donatori, organizații și companii care schimbă comunitatea în bine au fost răsplătiți pentru rezultatele remarcabile de peste an, obținute prin implicarea în proiectele Fundației United Way România.

Evenimentul – care a reunit pe 11 martie, la Hotel Radisson Blu, peste 150 de invitați din companii, organizații neguvermentale, instituții și diplomați – s-a desfășurat sub sloganul „NU TOȚI EROII POARTĂ PELERINE”, subliniind astfel faptul că adevărații eroi sunt cei care oferă mai mult și sprijină comunitatea și pe toți membrii ei. La această ediție a Galei, United Way România a acordat premii unui număr de 20 companii și 38 donatori individuali majori. De asemenea, au fost premiate 3 organizații, 12 voluntari și 6 reprezentanți ai instituțiilor publice, profesori și specialiști din sectorul non-profit. Câștigătorii au fost aleși dintr-un total de peste 150 de parteneri United Way: 70 de companii, peste 85 organizații non-profit și instituții care susțin activitatea United Way România, precum și din rândul celor peste 1.500 de voluntari care au contribuit cu timpul, cunoștințele și expertiza lor la misiunea United Way.

În 2018, United Way România a ajutat peste 10.000 de copii, tineri, adulți și bătrâni care se confruntă cu probleme sociale severe.

6474 copii au fost ajutați sa meargă la școală, au participat în activități de educație informală (excursii, club de lectură, gândire critică, materii reale, etc) și au primit o masă caldă în fiecare zi;

1928 de copii cu boli severe au participat în programe educaționale și terapie prin artă;

663 bătrâni și adulți au primit mâncare, tratament medical, consiliere psihologică și îngrijire la domiciliu;

827 de adulți și tineri au beneficiat de consiliere vocațională, juridică și socială, iar 224 au fost ajutați să se angajeze.

Gala United Way a fost prezentată de Livia Graur (PRIMA TV) și s-a bucurat de prezența E.S. Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România.

Înainte de începerea decernării premiilor, evenimentul a fost animat de efecte artistice prin care hârtia a spus, în mod inedit, poveștile fiecăruia dintre cei pentru care United Way a însemnat șansa de a se implica, de a dărui și de a consolida o comunitate a binelui.

Hârtia albă a exprimat prin eleganța și grația statuilor vii, simboluri ale generozității, toleranței, educației și creativității; a adunat prin instalația norilor pufoși, pe aripile cocorilor, toate idelurile aurite pentru care participanții se simt parte a misiunii United Way. Nu în cele din urmă, un ecran mare de hârtie albă a ajutat în mod ludic ca fiecare participant la eveniment să se poată simți într-un joc cu lumini și umbre, ca un erou de poveste care poate aduce bucurie, curaj și bunăstare.

Pe scenă au urcat membrii Societății Alexis de Tocqueville din România, din care fac parte: Valeria Răcilă van Groningen, Steven van Groningen, Lidia Fați și Dan Fați, Daniela Toader și Șerban Toader, Andrei Pogonaru, Peter Weiss, Marian Dinu, Ioana Hațegan, Dan Ștefan, Adrian Mihai, Neculai Mihai, Felix Pătrășcanu, Vladimir Kalinov, Radu Florescu, Thomas Christian Knobel, Dan Ștefănescu, Daniel Badea, Dan Ștefan, Jeff Sullivan, Laura Khouri și Michael K. Hayde. Generoasa contribuție anuală a unui membru Tocqueville, în valoare de peste 10.000 USD, susține 34 de copii din familii sărace (o clasă de elevi) să meargă un an de zile la școală.

Un moment emoționant al serii l-a reprezentat momentul copiilor ”Alegeri pe planeta copilăriei”.

Aflați într-o campanie electorală imaginară, ei au propus alternative pentru construirea unei lumi mai bune pe cea mai frumoasă planetă, cea a copilăriei.

Sceneta a fost urmată de momentul Lorenei, care a interpretat piesa ”Heal the world”.

Donatorii majori (Leadership Givers) au fost premiați pentru contribuții individuale aduse programelor United Way, fiecare în valoare de 1.000 USD: Mariana Gheorghe, Mari Kano Klemm, Alexandra Florea, Ileana Farmache, Bogdan Bibicu, Cristian Popescu, Călin Avram, Irina Kubinschi, Florin Lincaru, Monica Udrescu, Cristina Grigorescu, Ramona Jurubiță, Cristina Popescu, Maria Tomescu și alți 3 donatori majori care au ales să rămână anonimi.

Metropolitan Life, Raiffeisen Bank,  Fundația Globalworth şi Fundaţiile Velux au primit trofeele de Platină, pentru susținerea programelor United Way cu peste 100.000 EUR anul trecut (fiecare). Trofeul de Aur, acordat partenerilor care au donat anul trecut peste 50.000 Euro către United Way, a fost acordat PROFI ROOM FOOD, iar trofeele de Argint (pentru contribuții de peste 25.000 Euro către United Way) au mers către Raiffeissen Asset Management, Pro TV și OMV PETROM.

Momentele pline de emoție sunt încununate de alte momente menite să creeze emoție. Așadar, gala a continuat cu un alt moment emoționant, momentul  ”CORULULUI SENIORII OMENIEI” care are 18 membri, seniori și senioare. Grupul vocal a participat și la concursul Românii au Talent, unde a trecut de prima etapă. Niciunul dintre membrii corului nu a performat în trecut, însă pasiunea pentru muzică i-a adus împreună. Membrii corului vin benevol la repetiții și doresc să demonstreze că performanța se poate face indiferent de vârstă.

10 trofee de Bronz au fost acordate unor parteneri de lungă durată, dar și altora care s-au alăturat recent United Way: GSK, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, B-Braun, Genpact, Accenture, DLA Piper, Lenovo, KRUK, Nobel Romania și Fundației Hațegan – care an de an face uriașe eforturi de organizare a Balului Vienez de la Timișoara și pentru strângerea de fonduri în beneficiul copiilor sprijiniți de United Way.

Premiile pentru cea mai bună colaborare la categoriile Educație, Sănătate și Integrare Socio-profesională au mers către Fundația Joyo, Asociația Serviciilor Sociale COPII și Asociația Filantropica Medical – Creștină Christiana.

Premiile pentru cel mai dedicat profesor au fost acordate Elenei Enache – profesor de engleză, școala Pădureni și Danei Vicaş – profesor, Școala Gimnazială 20, Timișoara.

Premiile pentru cel mai implicat specialist au fost acordate Mirelei Codreanu – Grădinița Malteză, Brittany Garton – Project Manager – Voluntar la Școala Rut (Ferentari), Andreei Tanko – Asociația Timar, specialist centrul comunitar Sînandrei și Simonei Alexa – coordonator centru comunitar Școala Gimnazială 20, Timișoara.

Deloitte, Profi și Amway au fost premiați pentru serviciile pro bono aduse United Way, care ajută organizația în misiunea de a oferi o viață mai bună celor vulnerabili.

Seara a fost încheiată cu premiile pentru voluntariat, acordate unui număr de 3 companii, care au sprijinit anul trecut programele United Way România. Raiffeisen Bank, Kruk România, și Nobel România, au fost răsplătite pentru entuziasmul cu care susțin programele United Way și implicarea lor în comunitate.

Organizarea Galei a fost posibilă cu sprijinul companiilor Deloitte, Kinstellar, GlaxoSmithKline și Rețeaua Privată de sănătate Regina Maria.