Programul United Way – “Yeei! Antreprenoriat la puterea tinerilor” și-a propus dezvoltarea abilităților de viață, stimularea angajabilității, creșterea nivelului de educație financiară și accesibilității pe piața muncii pentru 60 de elevi din licee tehnologice din București și împrejurimi.

Ideile de proiecte au fost realizate și prezentate de elevi de la liceele din Fântânele (Cojasca), Tărtășești, Snagov și București, aceștia reprezentând în majoritate adolescenți din medii dezavantajate. Tinerii au experimentat pentru prima dată vorbitul în public, în fața unui juriu. Liceenii au dat dovadă de curaj și prin problemele serioase pe care le-au abordat o parte dintre ei: educația, dezvoltarea personală, discriminarea, precum și strângerea de fonduri pentru cauze sociale.

Juriul format din Cristian Agalopol, reprezentant al Citi România, Ania Nedelcu de la United Way (inițiator al programului YEEI), Dana Dochia de la Kruk România și Viviana Cornețeanu, antreprenor la Ferma de Tărtășeștia a decis ca toate proiectele să fie sprijinite. Astfel, zece echipe vor primi sprijin financiar de 700 lei, iar trei echipe vor primi 300 lei ca sprijin financiar, cu scopul de a îi încuraja pe elevi să își implementeze ideile, să atragă și alte resurse, să gestioneze un buget de proiect și să învețe despre bani. Toate echipele vor primi sprijin pentru implementarea ideilor prin sesiuni de coaching și mentoring cu scopul de a-și aplica ideile și a-și dezvolta în continuare abilitățile socio-emoționale și antreprenoriale.

“Am trăit cele mai mari emoții alături de juriu și de colegii mei și mă bucur enorm de mult că am cunoscut atât de mulți oameni care ne ajută. Nu o să uit niciodată experiența de a-mi prezenta ideea în fața atâtor oameni”, ne-a împărtășit Rebeca Cobzaru (Cojasca), membră a echipei GRAI, care dorește să organizeze piese de teatru în cadrul liceelor prin care să sensibilizeze elevii la discriminare.

LISTA PROIECTELOR CE VOR FI SPRIJINITE CU 700 RON:

  • Satul Educației Non-formale – Organizare de tabere cu ateliere de educație non-formală la munte pentru copiii din Ciocănești care nu au altfel posibilitatea să meargă în excursii de învățare
  • Suvenir de Snagov – confecționare suveniruri cu scopul promovării și dezvoltării turismului din zona Snagov.
  • BUCS – bar de băuturi naturale și energizante în incinta școlii care să ajute tinerii să își sporească atenția la ore și pentru a le oferi mai multă energie pentru cursuri.
  • SuperNova – Îmbunătățirea site/ului și revistei liceului pentru a ne face cunoscuți în comunitate.
  • Academia Talentelor – ateliere artistice, unde copiii îşi vor descoperi abilităţile şi le vor pune în practică, prin concerte şi evenimente, organizate de Academie.
  • Hipsteligent – Dorim să readucem cititul înapoi în viața oamenilor. Ideea noastră este de a vinde tricouri, iar la fiecare comandă vom da o carte gratuită.
  • GRAI – vrem să eliminăm discriminarea între etnii prin organizarea unei scene de teatru care sensibilizează publicul din Cojasca și Tărtășești la problema discriminării.
  • Good Brain – Ateliere de dezvoltare personală pentru a îmbunătăți comunicarea dintre elevi și profesori.
  • Wood Land – Realizare de obiecte ornamentale/mobilier fabricate din lemn, care să înfrumusețeze casele oamenilor și starea lor de relaxare.
  • Professional LC Events – Organizare de evenimente pentru firme și persoane, unde le sunt asigurate sonorizare, spațiu, snack baruri, coffee bar sau pentru diverse ocazii – artiști sau DJ.

LISTA PROIECTELOR CE VOR FI SPRIJINITE CU 300 RON:

  • Festivalul Tineretului Snagov – Organizare activități de teatru, cursuri de psihologie, muzica în Snagov.
  • The Five – Realizarea de brățări handmade, iar banii strânși se vor duce la copiii nevoiași.
  • Good Brain Kit – Implementarea unor kit-uri ce vor conține diferite materiale didactice în sprijinul elevilor. Nevoia de a învăța mai ușor și mai rapid, prin metode distractive ce nu plictisesc elevii.

YEEI! Youth Entrepreneurship and Employability Initiative („YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor”) este un program al United Way România ce se adresează în special adolescenților din medii dezavantajate. YEEI! este implementat în 2018-2019 cu sprijinul Asociației ROI, finanțat de United Way Worldwide, prin generozitatea Citi Foundation.