Prin programele sale de educație, United Way România previne abandonul școlar în comunitățile sărace urbane și rurale, unde nu educația copiilor este prioritatea, ci lupta zilnică a părinților pentru a găsi resurse necesare supraviețuirii. Printr-o abordare integrată, în cadrul căreia acțiunile sunt concentrate asupra nevoilor copilului, părinți, profesori, voluntari și asociații nonguvernamentale locale lucrează împreună pentru rezolvarea problemei abandonului școlar. Astfel, șansele copiilor de a rupe barierele sărăciei și de a avea un impact pozitiv în comunitate cresc semnificativ.   

În cadrul programului „Învață să reușești”, copiii beneficiază, printre altele, de o masă caldă sau o gustare sănătoasă zilnic, precum și de ajutor financiar prin asigurarea de rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă și medicamente. 

În timpul vacanțelor de vară, când, în general, copiii din medii defavorizate nu mai iau contact cu nicio formă de educație, riscând să piardă din cunoștințele acumulate în timpul anului școlar, prin intermediul programului aceștia continuă să participe la activitățile din centre sau primesc kit-uri educaționale care includ cărți, materiale creative și jocuri. 

Acum, când traversăm o perioadă atipică și au nevoie de continuitate în educație, copiii din centrele United Way România petrec și mai mult timp desfășurând activități în aer liber. De aceea ne-am bucurat foarte mult să primim ca donație, din partea Expodom, un pavilion portabil care va da posibilitatea copiilor înscriși în programele United Way România să desfășoare astfel de activități.  

De noul pavilion de grădină cu dimensiuni generoase se vor bucura copiii de la Școala Rut, din cartierul Ferentari, copii care provin din familii în diferite situații de vulnerabilitate. Școala organizează atât pe durata verii, cât și în timpul anului școlar, activități extrașcolare pentru copiii din Ferentari pe care îi susține prin proiecte educaționale, sociale și medicale. Având în vedere limitările impuse de pandemia COVID-19 și faptul că cele mai multe activități nonformale vor fi organizate afară, pe terenul de sport sau la locul de joacă, pavilionul donat de către Expodom ne va ajuta să includem mai mulți copii la activități, mai ales în zilele ploioase sau foarte însorite.  

Foto: Alex Damian