Eugenia și Nadia sunt surori și locuiesc într-un sat din vestul țării. Provin dintr-o familie numeroasă și greu încercată, iar criza provocată de pandemia de Covid-19 le-a adus și mai multe griji.

Fetele au încă șapte frați, dintre care trei locuiesc cu ele și părinții, iar ceilalți patru, din prima căsătorie a tatălui, sunt în grija statului. Familia își dorește să îi aducă și pe aceștia alături, însă lipsurile i-au împiedicat până acum. Părinții, oameni cinstiți și muncitori, lucrează ca zilieri și își găsesc cu greu de muncă. Pentru a se întreține, cresc și vând pui, însă nevoile lor sunt mult mai mari decât veniturile. Casa cu trei camere în care își duc traiul cele șapte suflete – cinci copii și părinții lor – abia mai stă în picioare.

Eugenia este în clasa a zecea, iar Nadia într-a opta și amândouă sunt sprijinite prin programul de educație al United Way România. În ciuda lipsurilor, fetele învață foarte bine, sunt lăudate mereu de profesori și au o atitudine ireproșabilă. Despre Eugenia, pedagogul programului United Way România are numai cuvinte de laudă, spune că este de un bun-simț rar întâlnit și că întotdeauna și-a văzut de carte. Este o fată de 10 pe linie, iar profesorii de la liceu îi îndeamnă pe colegii care nu înțeleg ceva la anumite materii să o întrebe pe Eugenia. Ce dovadă mai mare de seriozitate și conștiinciozitate poate să existe?

Nadia are, la rândul ei, numai note bune, este cuminte și îi place să învețe.

Ca în cazul altor mii de copii din România, pandemia de Covid-19 a adus, însă, o schimbare radicală în viețile elevelor de nota 10. După închiderea școlilor, au continuat să învețe acasă. Resursele lor materiale sunt, însă, atât de reduse, încât modelele vechi de telefoane pe care le aveau le ajutau cu greu să se conecteze la ore. Împărțeau cu mari dificultăți telefonul mamei, nici acesta cu mult mai performant, iar atunci când orele se suprapuneau se vedeau obligate să cedeze una locul alteia.

În primăvara acestui an cele două surori au primit, în cadrul programului de educație susținut de United Way România, câte un smartphone, care le-a ajutat să participe la cursurile online și să nu mai fie nevoite să împartă vechiul telefon al mamei. Este greu de descris în cuvinte bucuria întregii familii, pentru care ar fi fost imposibil un asemenea efort financiar. Acum, fetele au acces cu mai multă ușurință la lecțiile online.

În această perioadă dificilă, în care efectele pandemiei de Covid-19 lasă urme adânci, United Way România este alături de comunități. Ne adaptăm constant programele la contextul acestei crize fără precedent și suntem atenți la nevoile copiilor, familiilor, tinerilor și vârstnicilor din programele noastre. Știm că doar împreună vom reuși să trecem cu bine peste toate.

 

Iată cum poți să ajuți:

Donează AICI

folosind codul Covid.

sau

Trimite VIITOR prin SMS la 8844 și donează 2 euro lunar, pentru ca persoanele vulnerabile să primească ajutor.
Suma alocată pentru cauză este de 2 euro/lună. Pentru dezabonare, trimite mesajul VIITOR STOP la numărul 8844. Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange România, Telekom România Mobile și Vodafone România. Contact UNITED WAY ROMANIA: +40 21 306 4970.

sau

Donează cu Pago, prin aplicație sau site, atunci când îți plătești facturile fără costuri și alege cauza United Way România:

https://bit.ly/33JYAQU

Copiii vulnerabilli au nevoie de ajutor pentru a nu întrerupe educația.