Programele educaționale desfășurate de United Way reprezintă mai bine de 60% din întreaga activitate a Fundației. Până în prezent, zeci de mii de copii au beneficiat de ajutor la teme, rechizite, masă caldă sau gustare sănătoasă precum și activități de educație non-formală. Printre cele din urmă se numără și activități privind educația pentru mediu.

Din 2022, subiectul protecției mediului și a sustenabilității a devenit o prioritate în programele noastre educaționale și este abordat lunar prin diverse activități atractive pentru copii. Circuitul apei în natură, efectul de seră, risipa alimentară, a apei, a hârtiei, reciclarea selectivă sunt doar câteva dintre temele abordate în centrele educaționale ale United Way din București și împrejurimi, Cluj și Timiș, în care susținem peste 4000 de copii din medii defavorizate.

Considerăm că protecția mediului înconjurător este o problemă de actualitate imediată și că niciun efort nu este prea mic pentru a aduce o schimbare în bine. Și cum credem că doar prin educație putem aduce cu adevărat o schimbare de durată, ne-am propus să desfășurăm periodic activități de educație pentru mediu în cadrul programelor noastre educaționale.Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România

Educația pentru mediu – activități practice și teoretice

Astfel, copiii învață în mod practic și interactiv despre: reciclarea selectivă, aruncarea și depozitarea corectă a oricărui tip de deșeuri, utilizarea eficientă a resurselor, combaterea risipei alimentare și a apei, eficientizarea energiei. De asemenea, află despre poluarea solului, poluarea apei, poluarea aerului, dar și despre schimbările climatice și impactul lor asupra vieții pe Pământ. Noile cunoștințe dobândite sunt evaluate atât prin activități practice și teoretice, cât și prin urmărirea schimbărilor de comportament al copiilor.

Copiii se implică în activități de igienizare și curățare a curților și spațiilor verzi din centre. De asemenea, creează spații verzi de la zero, prin plantări de pomi, copaci, flori și legume. Atunci când este posibil, părinții participă la aceste activități alături de copiii lor.

Educația pentru mediu nu are un impact imediat, însă are efectul picăturii care sapă în piatră și aduce schimbări radicale pe termen lung. De aceea, considerăm că este un efort care merită depus cu consecvență.

Alătură-te inițiativei noastre și susține educația pentru mediu în centrele United Way printr-o donație AICI sau Trimite VIITOR prin SMS și DONEAZĂ LUNAR 2 euro la 8844.