Pregătirea pentru noul an școlar vine în fiecare familie și cu o lungă listă de cumpărături: rechizite, ghiozdan, îmbrăcăminte, încălțăminte. E o perioadă pe cât de frumoasă, pe atât de costisitoare. Bucuria copiilor de a începe școala înnoiți compensează efortul financiar. Pentru copiii ai căror părinți se luptă să le asigure masa de fiecare zi, începutul de an școlar, deși este un motiv de bucurie, este și un moment în plus să simtă că sunt diferiți de colegii lor.

Aceste lipsuri, împreună cu problemele socio-economice ale familiei, pot duce la abandonul școlar. La United Way, prin proiectele noastre de educație, facem eforturi să reducem rata de renunțare la școală printre copiii din medii defavorizare. Una dintre inițiativele pe care o derulăm an de an este campania ”Back to school” prin care ne propunem ca fiecare copil din programele noastre să înceapă școala cu un ghiozdan nou și complet echipat în spate.

În acest an, avem alături Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), care, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de prezență în România, a inclus în agenda aniversară și o implicare socială în zona de educație. Astfel, 253 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani din patru comunități dezavantajate, în care implementăm proiectul Aventură prin lectură au primit ghiozdane echipate cu toate rechizitele necesare. Mai mult fiecare copil a primit îmbrăcămintea și încălțămintea de care are nevoie pentru școală și orele de sport.

Aventură prin lectură este un proiect pentru elevii din comunitățile rurale aflate în nevoie. Scopul proiectului este de a preveni și combate riscul de analfabetism funcțional în rândul copiilor aflați în situație de vulnerabilitate prin asigurarea accesului la activități specifice de literație.

”Suntem recunoscători AmCham România ai cărei membri suntem de aproape 20 de ani că au ales să aducă bucurie pe fețele copiilor din comunitățile defavorizate și să-i încurajeze astfel să meargă la școală pentru a-și asigura un viitor mai bun. Viitorul mai bun al întregii comunități se construiește zi de zi, faptă cu faptă, ghiozdan cu ghiozdan”Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.

“Educația este una din valorile care unește membrii comunității noastre, și suntem bucuroși că în acest an aniversar pentru AmCham putem sprijini elevi din 30 de clase din 10 comunități rurale să înceapă anul școlar mai pregătiți. În spatele fiecărui ghiozdan există o poveste și un vis, si suntem onorați să aducem și noi un strop de speranță în această poveste” – Letiția Pupăzeanu, Directorul Executiv al AmCham România.

Bucuria copiilor s-a citit pe chipurile lor. „Wow! Turcoaz e culoarea mea preferată, de unde ați știut să îmi luați trening așa?”, „Îmi place absolut tot, doamna, și ce e în penar și caietele…chiar tot”, „Vă mulțumesc, doamna. Pot să vă îmbrățișez?” sunt doar câteva dintre reacțiile celor mici la primirea cadourilor.