România se confruntă cu o provocare serioasă: analfabetismul funcțional. Studiile recente arată că 42% dintre elevii români nu înțeleg sensul unui text pe care îl citesc. Proiectul IdeeaHub – educație prin creație aduce o soluție inovatoare, integrată, pentru a stimula creativitatea, gândirea critică și abilitățile de literație în rândul elevilor.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Desfășurat de Fundația United Way biroul Timișoara împreună cu trei școli din Timișoara (Școala Gimnazială nr.27, Școala Gimnazială nr.13 și Liceul Teoretic Special Iris), proiectul se concentrează pe trei direcții principale. Prima dintre ele este transformarea unei săli de clasă într-un spațiu creativ, vibrant și inspirator. Această schimbare va permite învățarea prin intermediul artei și literaturii, creând un mediu propice pentru dezvoltarea elevilor.
A doua direcție implică ateliere de scriere creativă și literație. Prin sesiuni interactive și captivante, elevii au ocazia să-și dezvolte abilitățile de exprimare scrisă, gândire critică și analiză a textelor. Ultima direcție se axează pe evenimente culturale. Prin expoziții și alte activități interactive, proiectul își propune să promoveze cultura și arta în comunitatea școlară.

Impactul proiectului IdeeaHub – educație prin creație

200 de elevi din cele trei școli partenere beneficiază direct de proiect, prin participare activă la ateliere și evenimente. În acest mod ei descoperă bucuria învățării prin prisma creativității.
40 de cadre didactice primesc sprijin și resurse pentru a integra metode de predare creative și a facilita învățarea prin artă și literatură.
De asemenea, 20 de părinți sunt implicați în ateliere și evenimente alături de copiii lor. Această participare are drept rezultat consolidarea relației părinte-copil și contribuie la crearea unui mediu familial favorabil învățării.

Proiectul IdeeaHub se remarcă prin abordarea sa holistică. Acesta combate analfabetismul funcțional nu doar prin stimularea abilităților de citire și scriere, ci și prin dezvoltarea gândirii critice și analitice. În același timp, proiectul promovează creativitatea ca instrument esențial pentru învățare și dezvoltare personală. Transformarea spațiului școlar într-un mediu stimulant și primitor are rolul de a inspira elevii și de a le stârni curiozitatea. Crearea unei punți între școală și comunitate se realizează prin intermediul evenimentelor culturale. Acestea aduc arta și cultura mai aproape de elevi și părinți.

Rezultate Proiect IdeeaHub

Implementarea proiectului IdeeaHub va avea un impact semnificativ asupra reducerii analfabetismului funcțional în rândul elevilor din România. De asemenea, se așteaptă o creștere a gradului de participare la activități culturale și artistice. Un alt rezultat important va fi dezvoltarea abilităților de comunicare, colaborare și gândire critică ale elevilor. În cele din urmă, proiectul își propune să îmbunătățească relația dintre școală și comunitate.

Proiectul IdeeaHub, care se desfășoară în perioada februarie-iulie 2024, reprezintă un model inovator și promițător de combatere a analfabetismului funcțional și de promovare a educației creative în România. Prin implicarea elevilor, cadrelor didactice, părinților și a comunității, proiectul va contribui la crearea unui mediu educațional mai stimulant și mai eficient, care va pregăti elevii pentru succesul în viață.