Florian Surcel și-a zis că, pe lângă donația lunară care asigură un ajutor oamenilor în dificultate, își dorește și poate să facă mai mult pentru tinerii care vor să reușească în viață, în ciuda problemelor pe care le au de înfruntat. Așa că s-a hotărât să devină voluntar în programul nostru de mentorat și tutorat pentru a lucra direct cu cei care au nevoie și de un sfat, un prieten și o perspectivă de viitor.

Când pornești la drum cu multe întrebări și o mare dorință de a face bine, emoțiile vin de la sine. Pentru Florian, “sarcina s-a anunțat din start foarte provocatoare și suficient de delicată, iar emoțiile au fost amplificate de primirea celor de la centrul care se ocupă de tânărul de 15 ani pe care urma să-l mentorez.”

Într-o zi de octombrie, Florian a ajuns prima oară la Casa Florian a Fundației Joyo, unul dintre partenerii în educație ai United Way. După o scurtă vizită în care i-a cunoscut pe oamenii din proiect, a aflat mai multe despre copiii de la centru și poveștile pe care le poartă cu ei, Florian parcă a devenit și mai emoționat, dar – spune el – “plin de o emoție pozitivă, care mi-a confirmat faptul că oferind ajutor unor astfel de persoane este cu adevărat o faptă bună, umană, generoasă.” Acolo s-a întâlnit cu tânărul căruia urma să-i devină mentor, să-i spunem Cosmin de-acum încolo.

Fiecare viitor mentor este pregătit de echipa United Way pentru întâlnirea cu persoana pe care urmează să o ajute, pentru a ști la ce să se aștepte și cum să reacționeze cel mai bine pentru amândoi în diferite situații. Perechile mentor-tânăr mentorat sunt construite în funcție de parcursul de viață, afinitățile și așteptările ambilor participanți, astfel încât relația dintre ei să fie una cât mai reușită și mai folositoare pentru ambele părți. Florian povestește că legătura dintre el și Cosmin s-a stabilit foarte repede, în mod natural și firesc. “Am fost foarte impresionat să văd că un adolescent de numai 15 ani, provenit dintr-o familie defavorizată, s-a înscris din proprie inițiativă într-un program de educație, pentru că își dorește să învețe mai mult, să își construiască un viitor și să învingă problemele cu care viața îl încearcă.”

Astfel au început discuțiile, sfaturile pe care Florian încearcă să le insufle cu atenție și delicatețe și, mai ales momentele speciale dintre cei doi. “Cosmin mi-a mărturisit la un moment dat că îi place fotbalul, mai ales echipa Steaua, că și-ar dori foarte mult să vadă un meci pe stadion, dar nu are posibilitatea să o facă. Așa că m-am hotărât să iau legătura cu partenerul nostru, Western Union, care este și sponsor oficial al UEFA Europa League. Le-am spus povestea lui Cosmin și am reușit să obțin din partea lor o invitație VIP la Arena Națională pentru meciul Steaua-Rio Ave. Lui Cosmin nu i-am spus la ce să se aștepte, am vrut să fie o surpiză, așa că doar l-am invitat la meci. Nu pot să descriu bucuria din ochii lui pe măsură ce și-a urmărit echipa favorită câștigând, înconjurat de vedete din lumea sportului pe care le văzuse doar la televizor și, mai ales, când a stat de vorbă puțin chiar cu președintele echipei Steaua. A fost o seară cu adevărat fericită pentru amândoi.”

Florian este convins că prietenia lor nu va dura doar câteva luni, cât se desfășoară programul de mentorat, ci una de lungă, foarte lungă durată, pentru că – așa cum spune el – “experiențele avute cu Cosmin mi-au întărit convingerea că, dacă ne dorim cu adevărat, putem aduce bucurie în ochii celor care merită, putem dărui nu numai bani sau obiecte, dar și timp unor oameni care au atâta nevoie și de așa ceva.” Deși amândoi au un program încărcat, și-au propus să țină legătura cât mai des la telefon și, la invitația lui Florian, au stabilit să petreacă împreună weekend-ul dinaintea Sărbătorilor. “Vom merge împreună la curte, la rudele mele, să pregătim și să mâncăm împreună bunătăți tradiționale de Crăciun, iar la sfârșit vreau să-i ofer un pachet cu carne proaspătă pentru familia sa.”

Povestea lui Florian și a lui Cosmin a început frumos și abia așteptăm să îi vedem pe amândoi cum evoluează și învață unul de la celălalt. Florian este unul dintre cei aproape 50 de voluntari înscriși în prima etapă a programului nostru de mentorat și tutorat. În lunile care urmează, ne dorim să vă arătăm cum au început ei să schimbe poveștile celor pe care îi ajută.