Cu toții încercăm să ne gândim în avans și să facem planuri. Sunt momente însă când realitatea imediată nu ține cont de niciun plan și schimbă complet prioritățile. Așa s-a întâmplat doi ani în urmă, când a început pandemia, și se întâmplă acum, când în țara vecină a început războiul și mii de familii și-au părăsit casele pentru a-și salva viața.

Sunt oameni care, până acum câteva zile, duceau o viață asemănătoare cu a ta. Își beau cafeaua liniștit sau în grabă dimineața. Își luau haina din cui și urcau în mașini, metrou, autobuz, să confrunte aglomerația în drum spre serviciu, sau doar își puneau sacoul peste cămașă și se așezau în fața calculatorului pentru a munci de la distanță. La fel ca tine, își duceau și își luau copiii de la școală, se întâlneau cu prietenele la un ceai sau cu amicii la o bere și discutau ceea ce discutăm și noi: covid, educație, criză, vacanțe… În zorii zilei de 24 februarie tot acest echilibru s-a zdruncinat, la fel cum s-au zdruncinat geamurile și pereții caselor în care dormeau liniștiți cu doar o secundă înainte. A început războiul!

Până în prezent, zeci de mii de Ucraineni, majoritatea mame cu copii, au trecut granița spre România și alte zeci de mii vor mai trece în perioada următoare fugind din calea războiului. O valiză, frică și speranță este tot bagajul cu care trec vama. Nu putem să le luăm greutatea de pe suflet, dar stă în puterea noastră să le facem din șederea în România o experiență mângâietoare, în care să nu simtă lipsuri.

Pentru aceasta, am creat un fond de urgență, care să ne permită să intervenim cu promptitudine și să asigurăm cele necesare refugiaților, adulți și copii.
Îndemnăm pe toți cei care doresc să ajute, sa contribuie la acest fond prin sponsorizări și donații individuale. În acest mod putem să acoperim rapid și eficient nevoile deja identificate: transport din centrele de triaj către centrele de cazare, alimente, anumite medicamente, produse igienico-sanitare, perne, cearșafuri, pături/saci de dormit, dar și lapte praf și scutece pentru cei mici. Ne coordonam cu partenerii noștri și actualizăm constant lista de nevoi pentru a oferi cu promptitudine ceea ce este necesar în aceste momente.

Fii și tu alături de refugiații din Ucraina care au nevoie de sprijin.

Pentru sponsorizări ne puteți contacta la adriana.dobrea@unitedway.ro, iar pentru donații online, folosește codul Ucraina, și donează AICI:

Fiecare donație le face șederea în țara noastră mai confortabilă și îi reasigură că puterea umanității învinge războiul!