Ivanna are doi copii, Sonya de patru ani și Vania de aproape un an. Ea a venit în România din Harkiv, unul dintre cele mai bombardate orașe ale Ucrainei.

În primele zile de război Ivanna cu soțul ei și cu copiii s-au adăpostit în subsol, la metrou. Apoi au decis ca, pentru siguranța copiilor, mama să plece împreună cu ei din țară, chiar dacă aceasta a însemnat să se despartă de soț pentru o perioadă nedeterminată.

Cei trei au călătorit cu mai multe trenuri și autobuze până să ajungă la granița cu România. Pentru ca drumul să li se pară mai ușor, mama le-a cumpărat copiilor o carte despre călătorii. Așa că cei mici văd acest voiaj ca pe o aventură.

Prima aniversare fără tată și departe de jucăriile preferate

Ajunși în România, au înnoptat în Sighetul Marmației, iar în ziua următoare au revenit în zona vămii pentru a primi mai multe informații și a aștepta trenul spre București. Au petrecut acest timp la cortul mamei și copilului, unde cei mici au găsit suficiente activități pe placul lor, iar mama a putut să își adune gândurile înaintea unui nou drum lung. Peste 4 zile Vania va împlini un an. Va sărbători prima sa aniversare departe de tată, de jucăriile preferate, de casa natală și de țara lui.

De la București Ivanna vrea să ajungă la Istanbul, iar acolo să obțină viză pentru Canada. „ Oricum nu ne vom mai putea întoarce niciodată în Harkiv. Casa noastră este distrusă. Trebuie să ne căutăm o altă casă.”, a explicat ea cu tristețe. Nu are pe nimeni nici în Canada, dar este un loc în care și-au dorit și ea și soțul ei să se stabilească cu mai mult timp în urmă.

Cu speranță la reîntregirea familiei

Cu câteva clipe înaintea plecării, mama a luat în grabă două sticle cu apă, fructe, mâncare pentru drum și scutece pentru cel mic, oferite de United Way România. Tot ce își dorește acum este ca acest vis urât să se termine cât mai repede, pentru a putea fi din nou o familie completă.